Naslovnica / KULTURA / C’est la vie 2018: Nadvse prijetno ustvarjalno in zabavno druženje na Selih

C’est la vie 2018: Nadvse prijetno ustvarjalno in zabavno druženje na Selih

Prizadevni člani in članice ŠKD Sela, ki glede na številne uspešno izvedene dejavnosti in prireditve izvedene v zadnjih nekaj letih, zagotovo eno izmed najbolj raznoliko dejavnih in aktivnih društev na Kamniškem, so v soboto, 2. junija 2018, v svoji domači vasi na Selih pri Kamniku, pripravili celodnevno slikarsko druženje oz. slikarski ex tempore, ki so ga z duhovito igrivo dvoumnostjo poimenovali C’est la vie 2018.

Njihovemu vabilu za udeležbo na slikarskem ex temporu se je odzvalo kar dobra dva ducata likovnih ustvarjalk in ustvarjalcev, med katerimi so bila tudi nekatera znana slikarska imena, udeležba pa bi bila bržkone še večja, če bi nekaterih slikarji in slikarke, spričo obveznosti izjemno pestrega vikenda ter nevihtnih neprilik minulega tedna, svoje udeležbe ne bili prisiljeni odpovedali v domala zadnjem trenutku.

 

K dobremu odzivu likovnih ustvarjalcev je, razen prijetne družbe in zajamčeno dobre organizacije,  pripomogel tudi konkreten, domala profesionalen pristop k organizaciji celodnevnega slikarskega druženja, saj so organizatorji, ob velikodušni pomoči sponzorjev, razen za platna, prehrano in potrebščine sodelujočih, poskrbeli tudi za razmeroma lep nagradni sklad.

Ex tempore C’est la vie 2018 je namreč imel, razen družabne, tudi nagradno noto, pri čemer je potrebno še posebej poudariti zanimiv in vsaj za enkrat še nekoliko neobičajen način nagrajevanja po sistemu spletne platforme Art Open, ki si jo je zamislil njihov sovaščan in član društva Tomaž Schlegl.

Za pošteno in pravično podelitev nagrad in priznanj so namreč, razen strokovne komisije, ki so jo sestavljali umetnostna zgodovinarka Maja Pangos, profesor in umetnostni zgodovinar Noah Charney in arhitektka Urška Lenščak, s kolegionalnim ocenjevanjem del poskrbeli kar ustvarjalci sami, možnost ocenjevanja in glasovanja za najboljša dela, pa je bila z glasovalnimi lističi dana tudi občinstvu.

Tovrstno ocenjevanje in podeljevanje nagrad, ki je v času volilnega molka hudomušno spominjalo na nekakšne likovne volitve, pa se je izkazalo za več kot uspešno in privlačno, tako za same ustvarjalce, kot tudi za obiskovalce, predvsem pa je ob razglasitvi rezultatov preprečilo vsakršne pomisleke, ki so domala običajni, kadar je podeljevanje nagrad zaupano zgolj strokovni žiriji.

Razen celodnevnega likovnega druženja, med katerim so se ustvarjalci povečini razkropili po okoliških gričkih, pa so marljivi Selani pripravili tudi številne spremljevalne dejavnosti in prireditve.

 

Od dopoldanske vrtne razprodaje rabljenih, vendar še uporabnih stvari, do izjemno dobro obiskane otroške likovne delavnice, ki so jih vodile Nina Kočar, Nataša Pivec in Katja Koprivnikar, udeležilo pa se jih je kar 53 otrok, do zabavnega in kulturnega programa, tako da lahko brez vsakršnega zadržka lahko rečemo, da ex tempore C’est la vie 2018 ni bilo zgolj slikarsko in ustvarjalno druženje, ampak svojevrstna, sproščena in nadvse privlačne (ter tudi obetavna) družinska prireditev, ki je na Sela privabila kar lepo število obiskovalcev iz okoliških krajev in Kamnika, med katerimi je bilo tudi kar precej uglednih gostov, ki jih je, ob zahvali vsem pokroviteljem, ki so omogočili prireditev, pozdravil občudujoče zagnan predsednik ŠKD Sela Boštjan Pivec.

Vrhunec dogajanja ex tempora C’est la vie 2018, je predstavljala večerna razglasitev najboljših del in podelitev nagrad, ki je bila pospremljena s kulturnim programom, ki ga je povezoval priden možic in grof katzenberški (v skorajšnjem azilu?) Goran Završnik, v katerem so nastopili presenetljivo dober avtohtono domači kvintet, prav tako izvrstna domača pevka Marinka Golob ter presenečenje v obliki svojevrstnega glasbenega velikana, ki je požel nemalo smeha in občudovanja.

 

Četudi je na trenutke že pošteno grozilo, da bo podelitev nagrad in priznanj najboljšim ustvarjenim delom oz. njihovim avtoricam in avtorjem, vsaj nekoliko zmotila, če že ne kar pokvarila in zmočila približujoča se ujma, katere nevihtni piš je z razmetavanjem platen očitno hotel tudi sam sodelovati pri ocenjevanju del, je vreme vsaj ta večer prizaneslo, tako da se je prijetno sproščeno druženje lahko nemoteno nadaljevalo še pozno pod noč.

 

Še najbolj naporno nalogo je imela ocenjevalna oz. volilna komisija, ki je morala prešteti vse glasovnice, na podlagi katerih so bile podeljene nagrade 1. slikarskega ex tempora C’est la vie 2018, ki so jih prejeli:

Nagrade:

1. nagrada: Mišo Kokovnik, za sliko z naslovom Sela
2. nagrada: Tomaž Schlegl, za sliko z naslovom Kr neki
3. nagrada: Robert Uranič, za sliko z naslovom Sončni zahod na Veliki Planini

Častna priznanja:

Biserka Komac – Exodus
Dušan Štrajhar – Pogled od Tomaža
Urša Žajdela Hrovat – Kmetija
Natalija Gorza – Vrt
Matej Trojak – 3 sonca

Nagrada občinstva:

Robert Uranič – Sončni zahod na Veliki Planini

 

Da so tekom celodnevnega likovnega druženja na Selih nastala kvalitetna, zanimiva, privlačna in všečna dela, pa nedvomno priča zanimiv in pomenljiv podatek, da je več kot polovica vseh slik, ki so nastale tekom ex tempora C’est la vie 2018, svoje nove lastnike in častni prostor na stenah, dobilo že med samo prireditvijo, za organizacijo in izvedbo katere si člani ŠKD Sela zagotovo zaslužijo vse pohvale in čestitke.

Kratko video javljanje s prireditve:

Tudi zaradi tega, ker se nadejamo, da bo obetavno in dobro izpeljano slikarsko druženje  C’est la vie na Selih postalo tradicionalno.