Naslovnica / KULTURA / Čustveno obarvana predstavitev romana o Srebrenici

Čustveno obarvana predstavitev romana o Srebrenici

Včeraj je na Usnjarski ulici v Kamniku, v prostorih kulturno-športnega društva Sandžak v Sloveniji, potekala predstavitev romana o  Srebrenici Tretja možnost, ki sta ga predstavila avtorja Janja Vidmar in Boris Grivić.

V čustveno obarvanem pogovoru z obema avtorjema, ki ga je vodila Almina Agovič, sta pisateljica Janja Vidmar in pravnik Boris Grivić roman predstavila kot terensko raziskavo, srhljivo in pretresljivo izkušnjo bivanja v Potočarih, Sarajevu in Srebrenici, o kateri avtorica še vedno pripoveduje skozi solze. Roman o Srebrenici, kjer mrtvi še vedno živijo skupaj z mrtvimi, mesto pa je prepredeno in obdano z nagrobniki, je zgodba o najstniški begunki iz Srebrenice Fatimi, skozi zgodbo katere se razpirajo grozote dogodkov in dvoličnost različnih humanitarnih organizacij, vključno z mednarodnimi vojaškimi enotami, v tem primeru Nizozemskimi, ki so s svojo neodločnostjo in sprenevedanjem dopustile, če že ne kar omogočile, da je prišlo do srebreniškega masakra.

tretja moznost 4

Predstavitve knjige se je udeležilo kar lepo število obiskovalcev, številni med njimi pa so se po koncu pogovora z obema avtorjema, v nekoliko bolj sproščenem vzdušju ob manjši pogostitvi, za katero so poskrbele članice in člani društva Sandžak v Sloveniji,  knjigo, katere branje priporočamo vsakomur, tudi kupili.

tretja moznost 6

Večina prisotnih je bila mnenja, da je bila sinočnja predstavitev knjige, ki jo je organiziralo društvo Sandžak v Sloveniji, nadvse dobrodošlo in tudi poučno, saj so le poznavanje in pogovor o takšnih, četudi še tako bolečih in neprijetnih temah lahko zagotovilo, da se tovrstni dogodki v prihodnje preprečijo oz. ne ponovijo.

X