Naslovnica / NOVICE / Dan državnosti na podružnični šoli Mekinje

Dan državnosti na podružnični šoli Mekinje

Letošnji dan državnosti smo želeli praznovati nekoliko drugače. Pripravili smo kulturno-izobraževalno prireditev. Na obisk smo povabili polkovnika Slovenske vojske Branka Podbrežnika, ki je s seboj pripeljal še nekaj vojakov in vojakinjo.

Pričakali smo jih na našem prijetnem šolskem vrtu, v učilnici na prostem in jim pomahali s slovenskimi zastavicami. Na začetku je učiteljica Jana Svetec gostom in učencem spregovorila nekaj pozdravnih besed.

Klarinetisti vojaškega orkestra so zaigrali slovensko himno. Zanimivo je bilo, kako so vojaki spremljali himno z vojaškim pozdravom. Sledila je evropska himna, ki jo je na trobento zaigral naš učenec Maks, skupaj s pihalci orkestra. Glasbeniki so nam spregovorili o skupinah glasbil, dinamiki, dirigiranju in pa seveda o vojaških zadolžitvah, ki jih kljub igranju v orkestru morajo opraviti. V dirigiranju se je preizkusil tudi naš učenec Rok. Pod njegovo taktirko so člani vojaškega orkestra zaigrali skladbo.

Učenec Cene je deklamiral Gregorčičevo pesem Eno devo le bom ljubil.

Polkovnik Branko nam je zelo nazorno razložil nastanek slovenske države. Razumeli smo, da je bilo veliko ovir, vendar so vojaki , teritorialna obramba, policisti in mnogi drugi pogumni ljudje sodelovali pri nastajanju države, po kateri so naši predniki že tisočletje hrepeneli. Skupaj z vojakom smo našteli slovenske simbole in ponovili njihove značilnosti.

Vojaki so nam opisali potek njihovega delovnega dne, značilnosti in vrste uniform ter pokrival, ki so si jih učenci smeli nadeti. Z veseljem smo si ogledali terensko in protokolarno vozilo.

Gostje so nam popestrili dan in pričarali pomembnost spoštovanja domovine, za kar smo jim zelo hvaležni.

Na predpraznični dan smo praznovanje rojstnega dne naše domovine nadaljevali s kratkim kulturnim programom.

Bernarda Rifel