Naslovnica / NOVICE / Dan upora proti okupatorju: Noben virus ne more izbrisati zgodovinskega spomina

Dan upora proti okupatorju: Noben virus ne more izbrisati zgodovinskega spomina

S položitvijo venca in skromnim simboličnim poklonom pri spomeniku revolucije v parku Evropa je bil današnji državni praznik – Dan upora proti okupatorju, obeležen tudi v Kamniku.

Četudi brez tradicionalne proslave in slovesnosti, temveč zgolj s položitvijo venca k spomeniku revolucije in poklonom vsem, ki so se borili za obstoj naše države, jezika in naroda, ter spontano skromnemu, domala simboličnemu kulturnemu programu, smo današnji praznik, ki ga praznujemo na dan ustanove Osvobodilne fronte slovenskega naroda, obeležili tudi v Kamniku.

 

Prav je,  da v mestu, katerega prebivalci so, skupaj s svojimi rojaki širom Slovenije, prebrodili, preživeli in premagali že marsikaj hujšega od epidemije virusa, ki zavoljo, bolj ali manj smiselnih, preventivnih ukrepov trenutno še kroji vsakdanje življenje, ne pozabljamo svoje zgodovine in njenih življenjsko pomembnih lekcij.

Še posebej zato, ker se je moč iz zgodovine, kljub temu, da jo poskušajo nekateri, v svoji brezkompromisno pohlepni sli po moči in oblasti, še vedno spreminjati in prilagajati preračunljivim osebnim interesom, naučiti, da bolezni in nadloge pridejo ter preminejo, medtem ko se borba proti najhujšemu in najbolj smrtonosnemu virusu, virusu predsodkov, primitivizma, strahu in sovraštva, ne konča nikoli.

Posebej zdaj, v teh epidemičnih časih, ko vse bolj padajo maske, medtem ko si Judeževi potomci, ki oblastno slavijo in častijo vseh sedem smrtnih grehov, pilatovsko umivajo roke govoreč, da gre za koristne in domoljubne vrednote.