Naslovnica / NOVICE / Danes na kamfestu (četrtek. 15. 8. 2019)

Danes na kamfestu (četrtek. 15. 8. 2019)

Dnevi kamniškega festivala Kamfest se počasi približujejo svojemu koncu. Danes poleg otrok na otroškem odru in vseh, ki se radi pozibavajo v ritmih elektronike, pridejo na vrsto tudi tisti, ki jih ljudje gledajo malce “postrani” če slučajno ujamejo na ušesa kak delček njihovih šal. Pri Korobaču bodo namreč danes nastopili komiki na Večeru črnega humorja. 

Program sedmega festivalskega dne

17:00 — Diversity in KUFR sejem (Glavni trg)

Kamfest si težko predstavljamo brez koncertov in neopisljivega festivalskega vzdušja. Sestavni del festivala pa je postal sejem, ki že dolga leta nastaja v organizaciji Diversity – express yourself. Sejem se vrača na svojo staro, izvorno lokacijo. Glavni trg bodo vse do Samčevega predora krasile mize, polne unikatnih izdelkov, ki poleg natančne izdelave v sebi nosijo tudi izjemne zgodbe.

Preden se boste podali na enega izmed koncertov ali pa samo na težko zasluženo pivo, si privoščite vreči oko na zanimive produkte prijaznih prodajalcev, ki bodo gotovo pustili, da malo pobrskate in najdete kaj zase, za svojega izbranca, izbranko ali pa za prijaznega soseda. Po sejmu se lahko sprehodite vsak dan festivala od 17. ure naprej.

17:00 — Park mladih: Kamniška bitka bendov (Park Evropa)

Nabrusile se bodo strune kitar in napele se bodo opne bobnov, na vse ali nič! Le najboljši bend na Kamniškem obstane!

18:00 — Čupakabra: Cirkus Kolibris (Glavni trg)

Žongliranje ni čarovnija! Hokus pokus, abrakadabra, prihaja Čupakabra.

Dinamična cirkuška predstava polna atraktivnih žonglerskih točk, akrobacijskih glasbenih vložkov in kaskaderskih čarovnij. Predstava, ki se razlije z odra in s čarovnijo preplavi cel prostor.

20:00 — PK Šinšin: Nastop (Glavni trg)

Jazz balet, show dance, modern, balet in na drugi strani hip hop, street dance, break dance, povezujemo v celoto, se združujemo in medsebojno gibalno kumuniciramo. Različne plesne stile povezujemo s sodobnimi plesnimi tehnikami, plesom v tišini in glasovi, ki privrejo plesalcu iz telesa v gibanju. Avtorji predstave: Ana Medvešček, Tina Habun, Neže Blažič, Simona Kočar, Daša Resnik, Sandra Rožič, Matej Repanšek.

20:30 — Gregor Ftičar Trio Clock (Samostan Mekinje)

Jazzovski klavirski trio se nam kot najbolj ‘klasična’ jazzovska zasedba tokrat predstavlja v družbi prekaljenih jazz mačkov, ki jo poleg (in na povabilo) pianista Gregorja Ftičarja sestavljata dva od najvidnejših glasbenikov evropskega jazzovskega prostora – kontrabasist Štefan Pišta Bartuš (Slovaška) in bobnar Klemens Marktl (Avstrija), oba z leti izkušenj in bogatega reziméja. Zasedba je nastala leta 2016 v Celovcu kot Art Of Trio pod idejnim okriljem Klemensa Marktla, sedaj pa se predstavlja pod Gregorjevo taktirko s svežim imenom, programom, novimi aranžmaji in izzivi, z glavo v oblakih in nogami trdno na tleh. It’s Trio Clock!

Vstopnina: 8 EUR v predprodaji / 10 EUR na dan dogodka

20:30 — Nina Koželj: Dama, ki kaže (Južni zid kamniške smodnišnice)

Vse večja pasivnost obiskovalcev likovne umetnosti je dolgočasna, zato Koželjeva v najnovejšem projektu z delovnim naslovom Dama, ki kaže preučuje fizične, telesne – torej nekontrolirane reakcije obiskovalcev na umetniško postavitev.

Približno leto nazaj je predstavila pilotni projekt, ki je sprožil fizični, telesni odziv opazovalca – kot posledica je nastala skulptura, ki je pri obiskovalcu sprožila fizični jok (SOS projekt, galerija Kresija, 2018). Zadovoljstvo.

Zdi se, da Koželjeva umetnost zlorablja za mučenje ljudi. Katere situacije so univerzalno neprijetne? Kaj se z njimi zgodi v galeriji? Kakšen odnos do njih razvije opazovalec?

21:00 — Katja Šulc: Kamlisajlan (Pod Malim gradom)

Kamlisajlan je posvečen uglasbeni romski poeziji pesnikov z Balkana in Vzhodne Evrope in je obarvan s folkom in world music, je repetativen in hipnotičen.

Projekt pritegne s svojo izjemno, univerzalno poetiko, z vznemirljivim zvenom jezika in dejstvom, da je ta poezija del ogrožene literature. Združuje najboljše iz sveta svetovne godbe, folka in elektronskih žanrov.

21:00 — Večer črnega humorja (Korobač)

Črni humor se vrača na kraj zločina, skupaj z neprimernimi šalami, sarkastičnim cinizmom in politično nekorektnostjo.

Komiki se požvižgajo na to, kar je primerno, in se veselijo snidenja v peklu, kamor bomo šli vsi, ker se smejimo tistemu, čemur se (načeloma) ne bi smeli. Nastop NI primeren za otroke ter ljudi, ki so pretirano občutljivi in zamerljivi.

Nastopajoči: Gašper Bergant (Luče), Žan Papič (Sežana), Andrej Podbevšek (Kamnik).

21:15 — Zelena knjiga (Glavni trg)

Temnopolti klasični pianist svetovnega slovesa Dr. Don Shirley v šestdesetih letih kot voznika na koncertni turneji od Manhattana do globokega ameriškega juga najame neotesanega vunbacitelja italijanskega porekla Tonyja Lipa.

Da bi se lažje znašla na poti med institucijami, ki so bile takrat na ameriškem jugu varne za temnopolte, ju vodi “Zelena knjiga”. Ko se na poti od koncerta do koncerta spopadata z rasizmom in ostalimi grožnjami, sta primorana za preživetje in uspeh pozabiti tudi na medsebojne razlike. V humorja polnem film, posnetem po resnični zgodbi, blestita Viggo Mortensen in Mahershala Ali.