Naslovnica / NOVICE / Danes na kamfestu (ponedeljek, 12. 8. 2019)

Danes na kamfestu (ponedeljek, 12. 8. 2019)

Današnji program Kamfesta bo postregel z največ dogodki, drevi pa si bo moč na Glavnem trgu ogledati tudi filmsko predstavo.

Program četrtega festivalskega dne

16:00 – Breda Podbrežnik Vukimir: Zgodbe iz mojega žepa (Samostan Mekinje)

Pripovedovalska delavnica

Foto: Luka Dakskobler

Vsi imamo svoje zgodbe, čeprav se sprašujemo, kaj moja zgodba sploh pomeni drugim. Na delavnici bomo na zabaven, izkustven način z različnimi vajami iskali svoje in resnične zgodbe in raziskovali spomin. Spoznali bomo tipe zgodb in načine, kako jih prezentiramo. Udeleženci in udeleženke bodo znali zapisati ali pripovedovati življenjske zgodbe in jih vgraditi v svoje izobraževalno, društveno, kulturno, socialno, medgeneracijsko in drugo delo.

Delavnica bo potekala od ponedeljka, 12., do srede, 14. avgusta, med 16. in 19. uro v mekinjskem samostanu.

Prispevek: 30 EUR. Udeležba je omejena na 15 udeležencev.

17:00 – Diversity in KUFR sejem (Glavni trg)

Stojnice, polne lepih in zanimivih ročnih izdelkov, ki se raztezajo od Glavnega trga vse do Samčevega prehoda so del Diversity sejma, ki bo na ogled postavljen čisto vsak dan od pete ure dalje.

17:00 – Park mladih: Komični večer (Park Evropa)

Park mladih je prostor, ki na Kamfestu ni nova stvar, bo pa letos ponovno v parku Evropa vstal kot feniks iz pepela. Gre za kotiček, ki ga mladi pripravljajo za mlade in tiste z nekoliko višjim EMŠOm. 

V parku bo mogoče po dolgem in vročem dnevu dati možgane na pašo in se sprostiti ob glasbi različnih skupin in tudi DJ-ev, ki bodo postregli z interesantnim asortimanom različnih zvrsti glasbe. Ne bo šlo pa tudi brez različnih pritiklin in zanimivega spektra spremljevalnega programa, ki bo usmerjen ekološko in bo dokazoval, da ni treba biti zasvojen s čokolado ali pa čim močnejšim, da se imaš lahko fajn. Izbor in izvedbo programa Parka mladih, ki bo izbrane dni živel med 17. in 23. uro, pripravlja Mladinski svet Kamnik.

17:00 – Živa knjižnica (Prešernova ulica)

Živa knjižnica je kot vsaka druga knjižnica, le da so v njej knjige ljudje. Vsak s svojo zgodbo, doživetji, izkušnjami.

Izbereš si lahko svojo knjigo, le eno, ali prebereš prav vse. Pogovori se, vprašaj, prisluhni, povej, kaj te zanima. Živa knjižnica je posebna zato, ker so knjige skozi pogovor z bralci delijo svoje življenjske zgodbe ter izpodbijajo stereotipe, predsodke.

Živo knjižnico najdete med Kamfestom v mestu.

18:00 – Andrej Tomše: Po klobuk (Glavni trg)

cirkuška predstava

Možak s klobukom in sprehajalno palico se z zaslona nemega filma preseli na ulico, kjer zbere in zabava svojo publiko, nato jo očara z lahkotnim žongliranjem in nežno magijo. Po klobuk je predstava sproščene fizične klovnade, ki zabava otroke in navdušuje odrasle.

18:00 – Plesne delavnice za najmlajše s plesnim klubom Modum (Glavni trg)

Modum je nov plesni klub, pod vodstvom Janeza Ječnika – Jaya, Miha Ječnika in Sare Medja. Vsi plešejo že od malih nog, pred petimi leti pa so se odločili, da svoje znanje breaka in jazza prenesejo na mlajše generacije.

V teh petih letih so poučevali v različnih plesnih šolah po Sloveniji in s svojimi učenci dosegli vrhunske rezultate, kot so naslovi državnih in svetovnih prvakov. Letos so se odločili, da združijo svoje moči in svojo zgodbo začnejo v Kamniku, kjer tudi živijo. Vpisi bodo potekali od septembra dalje v prostorih Svetilnika.

19:00 – POGLED skozi MUZEJ v GALERIJO – POGLED (Galerija Pogled)

Soočenje z baronom Valvasorjem: Oliver Pilić

Pilićeva večprostorska postavitev S.A.L.I.G.I.A. se ukvarja predvsem z identiteto, moralo in vsebinskimi oz. (ne)vsebinskimi lastnostmi posameznika ter umeščenosti le-tega v metaforični in fizični prostor. Pri tem delu ga zanima preplet sodobnosti in zgodovine ter odpiranje prostora za interpretacijo, prav tako kot umestitev v kontekst sodobne umetnosti.

19:30 – Another Crying Game (Grad Zaprice)

Irena Z. Tomažin nastopa v plesno-gledaliških predstavah in vokalnih performansih ter koncertih eksperimentalne improvizirane glasbe.

Pod muzejskimi arkadami bo predstavila solistični projekt za glas in diktafone, imenovan iT, s katerim je ustvarila ploščo Crying games.

20:00 – Astronomi (Grad Zaprice)

poletno javno opazovanje nočnega neba

RAK – Raziskovalno Astronomski Krožek Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra bo skupaj s kamniškimi astronomi gledal v nebo. Poleg že precej debele Lune boste lahko opazovali Jupiter z njegovimi štirimi največjimi lunami in Saturn, ki vedno navduši opazovalce s svojimi obroči. Poleg njih bomo lahko uzrli še kako meglico, zvezdno kopico ali galaksijo.

20:00 – Malo (z)mešano na žaru (Dom kulture)

Ste se kdaj vprašali, kaj pa počne kamniška impro mladina? 

Pod kakšnim gradom se skriva spontani podmladek? Odgovor bomo vsi skupaj dobili v reviji Malo (z)mešano na žaru kjer se nam bo predstavil asortima kamniških improvizatorjev + par gostov.

20:30 – Rudi Bučar in Istrabend (Samostan Mekinje)

Rudi Bučar je obiskoval vas za vasjo, da bi zbral skladbe, ki počasi tonejo v pozabo in jih preoblekel v sodobne aranžmaje.

V zadnjem času se v prvi vrsti posveča raziskovanju po lastni notranjosti, da bi našel avtorske skladbe, ki bi jim vzporednice lahko našli v ljudskih melodijah. Tokrat se mu bo na odru Samostanskega odra pridružila njegova banda Istrabend. Zvoki nas bodo popeljali na popotovanje skozi ozke tlakovane uličice, v katerih sredi pripekajočega opoldanskega sonca najdemo hladno zavetje, vonj po morju in soli, okus medenih fig pa nas vrne v raznoliko pokrajino nedaleč stran.

Vstopnina: 10 EUR v predprodaji / 12 EUR na dan dogodka *

21:00 – Full Moon Collective (Pod Malim gradom)

Fusion jazz

Full Moon Collective je glasbena skupina, ki je plod razcveta sodobne slovenske klubske scene. Na pobudo saksofonista Lovra Ravbarja se je nekaj uveljavljenih glasbenikov združilo v kolektiv, katerega koncept je skupinska improvizacija, navdihnjena z vplivom polne lune. Iz takih improvizacij so kmalu nastale skladbe, ki temeljijo na izrazitih ritmih in modalnih vzorcih.

21:00 – Festivalska produkcija (Dom kulture)

Naše velecenjene impro goste smo prosili, če lahko za izbrano skupino lokalnih impro veljakov priredi delavnico. In kar se bodo naučili čez dan, vam bomo pokazali zvečer. Več informacij pa boste dobili tik pred začetkom festivala na FB dogodku.

21:15 – Ne bom več luzerka (Glavni trg)

komična drama 

29-letna Špela je diplomirala je iz umetnostne zgodovine, kar pomeni, da še nikoli ni imela redne službe. Za razliko od njenih najboljših prijateljic, ki sta se pred leti odselili iz Slovenije in se ne nameravata vrniti, Špela trmasto vztraja, da bo ostala v Ljubljani. Ko delo v tujini dobi tudi njen dolgoletni fant, Špela ostane brez stanovanja, službe in družbe. Preseli se k staršem in babici, ki zdaj živi v Špelini otroški sobi. Toda želi se osamosvojiti in odrasti, namesto da bi še naprej podaljševala svojo že tako ali tako deset let predolgo adolescenco.

Nagrade: Festival slovenskega filma, Portorož 2018 – Vesna za najboljši film, Vesna za scenarij (Urša Menart), Vesna za igralko v stranski vlogi (Živa Selan), Posebna omemba žirije Slovenskih filmskih kritikov, Nagrada Iridium Filma