Naslovnica / NOVICE / Danes na Kamfestu (sobota. 20. avgust 2016)

Danes na Kamfestu (sobota. 20. avgust 2016)

Vsega lepega je enkrat konec in končuje se tudi letošnji Kamfest, ki pa na svoj zadnji festivalski dan ponuja še več bogate in raznolike vsebine.

15:00Festival piva in okusov Kamnika, 2. dan (Trg talcev)

kamfest  12Na Kamfest je znova prišla edinstvena paleta okusov in najrazličnejših piv. V okviru festivala se nam s svojimi pivovarskimi mojstrovinami namreč predstavlja okoli petnajst pivovarjev iz Slovenije in tujine, ki točijo več kot šestdeset različnih vrst piva. Ob dobri pijači se seveda prileže tudi dobra hrana – gostinci iz Kamnika in drugod bodo predstavili svoje lokalne in tudi manj lokalne specialitete.

Vse to ob glasbi skupine Sainte Ol Friend.

16:00Party župca (Park mladih – Park Evropa)

party zupa2Park se bo zadnji dan sklenil s kolaboracijo kamniških DJ-ev in hrano, prične pa se že ob 16.00!. Glasbo bodo za vas vrteli DJ-i Levanael, Dacho, Moof in Bownr.

Party župca predstavlja nadaljevanje uspešnega projekta Party župa, ki  ga je društvo DAM začelo junija na kamniški tržnici. Navdih so dobili v konceptu Disco Soup, ki se pojavlja v Evropi in pozornost ljudi obrača k velikim količinam zavržene hrane v naši družbi. Tretjina hrane, ki jo pridelamo, nikoli ne pride do naših krožnikov; natančneje, v Sloveniji vsako leto zavržemo preko 150 000 ton hrane, kar znaša 72 kg na osebo! Na Party župa se zelenjavo, ki jo trgovine zavržejo, ker je ne uspejo prodati, prevzame, obreže, naseklja in skuha v okusno župo, sadje pa spremeni v sangrijo in smoothije. Seveda prvi del besedne zveze pove tudi to, da je zraven glasba in druge zabavne aktivnosti. Na enem samem takem dogodku lahko poskrbimo za desetine kilogramov zavržene hrane. Prav tako bo združenje ŠOK za vas pripravilo delavnico o zdravi prehrani in prehrambenih navadah.

 

17:00Diversity in KUFR sejem (Glavni trg)

 

18:00 – Zavod Bufeto: Bufeto kolesar (Otroški oder)

kamfest odprtje 2016 27klovnovska predstava

Klovn Bufeto rad vozi kolo in obvlada vožnjo z njim. Predstavil bo, kako se ga mojstrsko uporablja. Ampak njegovo kolo je navadno samo na videz. Ker pa klovn ni čisto vsakdanji kolesar, gre pričakovati mnoga presenečenja.

 

19:00Muzejska delavnica: Igre v srednjem veku (Grad Zaprice – MMK)

20763_big_3_igre_kraljeva-mizaS pomočjo predmetov, gradiva in literature bodo predstavili posamezne segmente srednjeveške družbe. Otroci se bodo lahko igrali na srednjeveških namiznih igrah (npr. kraljeva miza, lisica in gosi) in se preizkušali tudi v drugih igrah in zabavi.

Delavnico bodo izvajali kostumirani člani Druščine Zlate ostroge.

 

19:00 – Ivanka Učakar: Vodne pravljice za lahko noč (Keršmančev park)

 

19:00Produkcija delavnice Globus Hystericus: Klovn: Od rojstva do odra (Oder v parku)

21310_big_globus-hystericus-malaV okviru Kamfesta je v pretekli teden potekala intenzivna klovnovska delavnica Klovn: Od rojstva do odra pod vodstvom mentorjev Alenke Marinič in Justina Durela iz Globus Hystericus. V produkciji bodo sodelovali udeleženci delavnice.

 

19:30 – Calcit Bike Team: Enduro Kamnik (Samčev predor)

Zadnji dan Kamfesta bodo Samčev predor zavzeli gorski kolesarji. V preteklih letih smo spremljali dvoboje v okviru dirke GT Bike Eliminator, letos pa se bodo mojstri na dveh kolesih pomerili v tekmovanju Enduro Kamnik, ki je del serije SloEnduro in državnega prvenstva.

 

20:00Javno vodstvo po razstavi Odsevi kamniških tisočletij (Grad Zaprice – MMK)

20767_big_kamnik_muzejOdsevi kamniških tisočletij, stalna razstava je zasnovana tako, da prikazuje življenjski prostor širšega kamniškega območja od do sedaj znanih paleontoloških najdb, prvih poselitev, nastanka mesta do 19. stoletja. Razstava predstavlja družbe posameznih obdobij, politične, socialne, gospodarske razmere, promet, kulturo, umetnost in vsakdanje življenje. S privlačno muzejsko predstavitvijo obiskovalec z ohranjenimi materialnimi viri, ljudskim izročilom, replikami, rekonstrukcijami, predmeti za otip in zvočno-slikovno digitaliziranimi informacijami podoživlja bogastvo starodavne preteklosti na enem mestu, pri tem pa lahko aktivno sodeluje.

Na javnem vodstvu bo poudarek na srednjeveškem Kamniku. Po razstavi bo vodila arheologinja Janja Železnikar.

 

20:15Hladno pivo (Glavni oder)

20752_big_hladno-pivoSkupina Hladno pivo je eden največjih hrvaških rock bendov, ki je izdal nekaj kultnih albumov. Z njimi so vsakič znova dokazali svoje upravičeno mesto med najpopularnejšimi in najkvalitetnejšimi hrvaškimi skupinami. Besedila njihovih pesmi so humorna in družbenokritična, nastopi pa iskreni in predani glasbi, ki jo ustvarjajo. Nekdaj lokalni punkerji iz zagrebške Gajnice obetajo eksplozivni nastop na Kamfestu.

 

21:00Veronika – Srca čistega poljub (Oder v parku)

20827_big_veronikaVeronika – Srca čistega poljub je čisto svež kamniški glasbeno-gledališki projekt. Zasedba muzikala bo tekom Kamfesta v Domu kulture Kamnik razvijala vsebinske, igralske in instrumentalno-pevske dele predstave, enotedensko delo in načrte za prihodnost pa bodo predstavili na zaključnem večeru Odra v parku.

 

22:00 – Jadranka Juras kvintet (Jazz Zaprice)

20759_big_inp_nlp-69Jadranka Juras – vokal, Milan Stanisavljević – klavir, Tomaž Gajšt – trobenta, Robert Jukič – kontrabas in Gašper Bertoncelj – bobni

Ena najboljših slovenskih pevk – Jadranka Juras bo na koncertu z razširjeno zasedbo predstavila svojo jazzovsko ploščo Paris Honey. Na njenem novem albumu se nahaja osem jazzovskih standardov, za katere se je odločila na podlagi njihovih besedil in občutenj oziroma odtisov, ki so jih skozi melodijo pustili v Jadrankinem srcu in duhu. Večinoma gre za bolj melanholičen izraz, ki je dobro slišen tudi skozi njeno petje, saj je v dveh dneh, kolikor je potekalo snemanje, iskala tisti pristni izraz, ki zasleduje zgolj podajanje besedila skozi melodično zgodbo in zanemarja okvire tehničnih pravil.

Pianist Milan Stanisavljević je s svojimi subtilnimi aranžmaji in izjemnim občutkom za zvočno estetiko pesmi povezal v glasbeno celoto. Standardne skladbe v izvrstni vokalni interpretaciji in ob spremljavi vrhunskih glasbenikov so zagotovilo za dobro naložen čas sobotnega večera.