Naslovnica / KULTURA / Deset pravljičnih let Križnikovega festivala

Deset pravljičnih let Križnikovega festivala

V parku Pod lipami, v Motniku, se je včeraj zvečer uradno pričel že deseti, dvodnevni Križnikov pravljičnega festival, z naslovom Jenkret je biv… , ki pomembno prispeva k ohranjanju kulturne dediščine, na kateri temelji naša identiteta.

Poslanstvo Križnikovega pravljičnega festivala Jenkret je biv … je ohranjanje ljudskega izročila, spomina na Gašperja Križnika,  ki velja za enega najpomembnejših zbiralcev slovenskih ljudskih pripovedi iz 19. stoletja in spodbujanje različnih načinov pripovedovanja zgodb. Slednje ima svojevrsten čar, saj tako odrasle kot otroke hitro potegne v svet domišljije in hkrati skrivnostno odkriva življenjske resnice, ki so prehajale iz roda v rod. Poleg pravljic se na festivalu zvrstijo tudi drugi kulturni dogodki, ki privabljajo ljubitelje pravljic in pripovedništva ter vsega lepega iz Tuhinjske doline pa tudi od drugod. Tako se promovirajo Križnikove pravljice in njegov rojstni kraj, hkrati pa se povezuje tudi lokalna skupnost. Festival je tudi priložnost za kvalitetno preživljanje prostega časa v naravi in opozarja na možnost povezanosti kulture, kulturne dediščine in turizma.

Križnikov festival nastaja pod okriljem knjižnice Franceta Balantiča, Kulturnega društva Motnik ter pravljičark Irene Cerar in Ivanke Učakar. Častni pokrovitelj jubilejnega, 10. Križnikovega festivala, je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, kar daje festivalu še posebno priznanje. Slednji se včerajšnjega dogodka ni mogel udeležiti, a je vseeno pustil svoj pečat s pismom, ki ga je prebrala direktorica knjižnice Franceta Balantiča Breda Podbrežnik Vukmir, ki je tudi včerajšnji program povezovala.

Slovesno odprtje festivala, ki sta se ga udeležila tudi župana občin Vransko in Kamnik, predstavlja že tradicionalni petkov pripovedovalski večer za odrasle z najboljšimi zgodbami zadnjega desetletja. Obiskovalci smo napeto sledili pravljicam, ki so jih pripovedovali uveljavljeni pripovedovalci: Špela Frlic, Vroča župa (Goran Završnik in Rok Kosec), Boštjan Napotnik Napo, Rok Kušlan, Breda Podbrežnik Vukmir, Irena Cerar in Ivanka Učakar.

 

V imenu Knjižnice Franceta Balantiča se je Breda Podbrežnik Vukmir tudi zahvalila vsem, ki so zaslužni za nastanek festivala in tistim, ki že 10 let vztrajajo pri njem, med drugim tudi Občini Kamnik, ki financira festival, ki nosi ime po Gašperju Križniku,  slovenskem jezikoslovcu in etnologu, ki je živel v Motniku. Bil je prvi, ki je ljudsko izročilo zapisoval v narečju in domačini so mu v spomin postavili doprsni kip. Včerajšnji dogodek je bil priložnost, da smo prisluhnili tudi nekaterim njegovim zbranim pravljicam, ki so izšle v knjigi Slovenske pripovedke iz Motnika. Letošnja tema je poleg 10. obletnice festivala tudi čudežni svet rastlin.

Festival prirejajo Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik in Kulturno društvo Motnik ter Turistično društvo Motnik v sodelovanju z Zavodom za turizem, šport in kulturo Kamnik, Zavodom za turizem in šport Vransko in Mladinskim centrom Kotlovnica. S petjem ljudskih pesmije dogodek obogatila Neža Drobnič Bogataj.

V Parku Pod lipami so si obiskovalci lahko ogledali tudi razstavo fotografij risb učencev, ki so bile izbrane na spomladanskem natečaju, ki je bil tudi razpisan v okviru Festivala. Po dogodku smo lahko okusili špehovko in druge lokalno obarvane dobrote, za katere je poskrbel Zavod za turizem, kulturo in šport Kamnik v sodelovanju s Turističnim društvom Motnik.

Vir in fotografije: Občina Kamnik