Naslovnica / NOVICE / Direktor je v pisarni fizično napadel uslužbenko

Direktor je v pisarni fizično napadel uslužbenko

Rok Jarc, direktor Zavoda za turizem in šport Kamnik, je včeraj zjutraj v prostorih kamniškega TIC-a fizično napadel uslužbenko zavoda, ki jo je že pred tem več mesecev na različne načine šikaniral na delovnem mestu. Iz nasilnega primeža agresivnega direktorja je šokirano uslužbenko, ki je kasneje poiskala tudi zdravniško pomoč, rešil šele njen zgrožen sodelavec, ki je svoji napadeni sodelavki priskočil na pomoč, dogodek pa so obravnavali tudi policisti, ki zoper direktorja vodijo predkazenski postopek zaradi suma storitev kaznivih dejanj zoper delovno razmerje in socialno varnost.

Da v kamniškem Zavodu za turizem in šport Kamnik, od imenovanja novega direktorja Roka Jarca naprej, ni v vse najlepšem redu, na svojevrsten način pripoveduje že dejstvo, da je omenjeni zavod, v kratkem času po njegovem imenovanju, zapustilo več dobrih, izkušenih in dolgoletnih uslužbencev, ki so si nove zaposlitve poiskali drugje. Po naših informacijah pa naj bi, spričo pomanjkanja organizacijskih sposobnosti ter spornih metod dela direktorja Jarca, v omenjenem zavodu že dlje časa vladalo pravo organizacijsko in kadrovsko razsulo, ki tudi novo zaposlenim onemogoča normalno delo.

Sporno dogajanje v Zavodu za turizem in šport pa je svoj neslavni vrh zagotovo doseglo včeraj zjutraj, ko je direktor Jarc, ki se je s svojo neotesanostjo z žaljenjem občinskih svetnikov »izkazal« že na eni izmed prejšnjih sej kamniškega občinskega sveta, očitno pokazal svoj pravi, agresivni obraz, saj je vpričo drugih zaposlenih fizično napadel eno izmed svojih podrejenih uslužbenk, tako da je napadeno iz nasilnega primeža direktorja uspel rešiti šele njen zgrožen sodelavec, ki je obenem direktorja opozoril, da njegovo početje ni le nedopustno, ampak tudi kaznivo.

Šokirana uslužbenka, ki v agresivnem napadu direktorja k sreči ni utrpela hujših telesnih poškodb, je direktorjevo ravnanje prijavila policistom, kasneje pa je poiskala tudi zdravniško pomoč ter do nadaljnjega ostaja v bolniškem staležu.

Obravnavo dogodka so potrdili tudi na Policijski upravi Ljubljana, kjer so zaradi varstva osebnih podatkov sicer zaenkrat še precej skopi z informacijami, so pa vseeno potrdili, da na podlagi prijave zoper direktorja vodijo predkazenski postopek zaradi sumov kaznivih dejanj zoper delovno razmerje in socialno varnost. O svojih ugotovitvah bodo policisti obvestili pristojno državno tožilstvo, podrobnosti pa zaradi poteka postopka ne morejo pojasnjevati.

Kot nam je napadena uslužbenka povedala v telefonskem pogovoru, je bil včerajšnji fizični napad zgolj vrh ledene gore že nekaj mesecev trajajočega mobingiranja oz. šikaniranja, ki ga je direktor, očitno z namenom, da se je znebi, nad njo izvajal že dlje časa. Med drugim tudi zaradi tega, ker ga je večkrat opozorila na njegove nesprejemljive metode dela in posledično škodo, ki se s tem povzroča zavodu in mestu, zaradi česar se jo je želel različne načine znebiti oz. jo prisiliti, da bi se vsega skupaj naveličala in dala odpoved.

Za izjavo v zvezi z včerajšnjim dogajanjem smo že včeraj, vendar neuspešno, poskušali priklicati tudi direktorja Roka Jarca, ki pa se ni odzival ne na naše včerajšnje, ne na današnje jutranje klice, našim vprašanjem pa se ni mogel izogniti danes zjutraj, ko smo ga presenetili in še pred delovnim časom obiskali prostore TIC-a na Glavnem trgu.

Direktor Jarc, kljub našemu prigovarjanju, včerajšnjega dogajanja ni želel komentirati, kot je dejal: »Dokler se stvari ne razpletejo.«, na naše vprašanje, če včerajšnji dogodek obžaluje oz. če ima morda slabo vest, pa je z arogantno ciničnim nasmeškom zabrusil, da ne.

Prav tako že včeraj smo poskušali priklicati tudi župana Mateja Slaparja, ki pa nam je, za razliko od Jarca, danes dopoldne klic vrnil, v telefonskem pogovoru pa se je, na naše vprašanje kako komentira včerajšnji dogodek in kako namerava ukrepati, tako od včerajšnjega dogodka, kot tudi od samega dogajanja v Zavodu za turizem in šport Kamnik, s katerim je nedvomno dobro seznanjen že od samega začetka, domala povsem distanciral, češ, da sam pri tem nima nikakršne moči in vpliva, saj je vse skupaj v pristojnosti Sveta zavoda.

Glede na to, da je bil župan seznanjen tudi z včerajšnjim nasilnim dogodkom v »njegovem« javnem zavodu, nas je vsaj nekoliko zbodlo, da župan v svoji telefonski izjavi ni obsodil nedopustnosti vsakršnega nasilja v javnih zavodih, še posebej nasilja na delovnem mestu ali nad ženskami v kamniških javnih zavodih, še bolj neprijetno, vendar bolj po človeški plati, pa nas je razočaralo, da župan napadene uslužbenke, ki ga je, v želji po dobrobiti zavoda in mesta, že več mesecev redno obveščala o dogajanju in večkrat domala modelovala za pomoč oz. ureditev razmer v občinskem javnem zavodu, kljub temu, da je bil o dogodku obveščen že včeraj dopoldne, ni ne poklical, ne kako drugače preveril njenega stanja, kar ob tem, da se pred časom ni ostro odzval niti na direktorjeve žalitve svetnikov na seji občinskega sveta, na nek način zgolj le še bolj potrjuje vse glasnejše domneve, da naj bi imel direktor Jarc pravzaprav vso županovo podporo in da pravzaprav zgolj izvaja njegova navodila.

Kako se bo vse skupaj razpletlo, bo najbrž bolj jasno v petek, kajti Jože Korošec, predsednik Sveta zavoda za turizem in šport Kamnik, nam je v včerajšnjem telefonskem pogovoru dejal, da je o neljubem jutranjem dogodku sicer že seznanjen, da pa vsega skupaj še ne more komentirati. Vsaj ne do petka, ko je že sklical izredno sejo Sveta zavoda, na katerega bosta vabljena tako napadena uslužbenka, kot tudi direktor Jarc.

Dodatek k prispevku:

Pojasnilo župana: Direktor je v pisarni fizično napadel uslužbenko
Prikaz nasprotnih dejstev: “Direktor je v pisarni fizično napadel uslužbenko”