Naslovnica / NOVICE / Dokončna zadušitev mesta

Dokončna zadušitev mesta

Kamniški občinski svetniki se bodo danes sestali na seji, ki utegne biti najpomembnejša v tem mandatu, saj bodo odločali o usodi »Utokove jame«, ki jo želi investitor pozidati z novim stanovanjskim kompleksom, kar bi utegnilo dolgoročno in dokončno zapečatiti (prometno in še kakšno) usodo umirajočega mestnega središča Kamnika.

Dodobra zaraščena »Utokova jama« v kateri bi moral (po prvotnih načrtih) zrasti hotel in poslovni objekt z ustreznimi parkirišči, mestu že več kot dve desetletji zagotovo ni v ponos, vseeno pa predstavlja izjemno dragoceno zadnjo oazo oz. nepozidan prostor v središču mesta, ki bi, z izbiro prave, po možnosti večnamenske namembnosti, ki je izključno v pristojnosti Občine Kamnik in kamniških občinskih svetnikov, lahko ključno vplivala tako na življenje, kot tudi na nadaljnji razvoj središča Kamnika.

Trenutno pobezljanost nepremičninskega trga želijo lastniki zemljišč, ki so pred kakima dvema desetletjema »zagrešili« tudi razvpito sosesko Mali grad, izkoristiti z zidavo še enega stanovanjskega kompleksa, čeprav bi mesto na tem prostoru zagotovo potrebovalo vse kaj drugega.

Nekoliko starejši Kamničani se zagotovo še spomnijo številnih pomislekov, polemik in celo protestnih zborov pred gradnjo razvpite soseske, stanje po dobrih dveh desetletjih pa ni nič boljše, kvečjemu slabše.

Občinski svetniki, ki se bodo morali danes odločati »po svoji vesti«, pa vsekakor ne bodo imeli lahkega dela, saj nad Občino Kamnik obenem visi tudi Damoklejev meč »starega greha« nekdanjega župana Smolnikarja oz. sodne poravnave, ki je bila med investitorjem in Občino Kamnik sklenjena glede vračila komunalnega prispevka iz leta 1996.

Občina Kamnik in družba ZIL inženiring, d.d. sta namreč maja 2015 sklenili sodno poravnavo, in sicer na osnovi tožbe v višini cca. 1,2 mio EUR, ki jo je zoper Občino Kamnik vložila omenjena družba, ki je, na podlagi takratnega enotnega gradbenega dovoljenja, plačala tudi komunalni prispevek za predvidene objekte (hotel, Knafličeva vila, poslovni objekt, parkirišča…), ki pa jih ni nikoli zgradila. Kot vnaprejšnje plačilo komunalnega prispevka je družba ZIL inženiring, d.d. v letu 2004, »s širokogrudnim blagoslovom« tedanjega župana, katerega ime se še vedno diči na spominski tablici, v celoti financirala izgradnjo mostu čez reko Kamniško Bistrico, ki pa ga, resnici na ljubo, ni potrebovalo mesto, ampak kvečjemu investitor, da je lahko prodal največji trgovski lokal v soseski Mali grad.

Marsikdo se bo še spomnil, da je na mestu zdajšnjega »Mesarskega mostu« nekdaj stala lesena brv, ki je povsem služila potrebam mesta in za katero je tedanji župan Smolnikar obljubljal, da bo »že kmalu« prestavljena na neko drugo mesto. Kdaj bo tisti »kmalu«, pa Kamničani, tako kot na vračilo kamnite »ladijce« Maistrovega mostu in kipa talca, še vedno zaman čakajo.

 

Kaj bodo »dočakali« Kamničani danes, pa bo jasno enkrat proti večeru, v vsakem primeru pa nič dobrega. Če bodo svetniki predlagano spremembo podrobnega prostorskega načrta, ki za okoli 100 stanovanj in neznanega števila novih poslovnih prostorov predvideva zgolj 14 zunanjih parkirišč (in 195 v kleti) potrdili, pri čemer se omenjen predlog večkrat “zanaša” na še nezgrajene občinske parkirne površine, potem bodo dočakali še dodatno komercialno (nepotrebno in najbrž tudi nesmiselno) pozidavo ožjega mestnega središča in še večje pomanjkanje parkirnih mest, če ga bodo zavrnili, pa najbrž izvršbo, ki bo občinski proračun olajšala za več kot milijon evrov, kar pa je najbrž ceneje od dolgoročne škode, ki bi jo utegnil utrpeti nadaljnji razvoj mesta.

Ali bodo kratkovidni dobičkarski interesi kapitala močnejši od trajnostnih in dolgoročnih interesov mesta ter Občine Kamnik in ali bodo svetnice in svetniki glasovali za mesto ali proti njemu, pa bo jasno po večernem glasovalnem pritiskanju na tipke.

Vir slikovnega gradiva: Občinsko gradivoPredlog Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o zazidalnem načrtu za območje K6 Utok – druga obravnava

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve