Naslovnica / Sonaravno bivanje in kreativnost / Dorotejine zagnane šivilje v Mekinjah

Dorotejine zagnane šivilje v Mekinjah

Včeraj popoldne so se prostorih mekinjskega samostana odvile prvi štiri ure tečaja šivanja v okviru Dorotejine šole ročnih del, med katerimi so nadobudne šivilje izdelale prevleko za blazino ter spoznale osnove prešivanja.

Pet udeleženk tečaja je vodila in inštruirala Brigita Ložar, šivilja, oblikovalka in inštruktorica, včeraj pa je v štirih šolskih urah udeleženke naučila osnov delovanja šivalnega stroja ter rezanja blaga, podučila šivilje o osnovnih in naprednih pripomočkih ter predala navodila za izdelavo enostavne prevleke.

 

Udeleženke tečaja so tako včeraj izdelale vsaj eno prevleko za blazino ter se hkrati še seznanile z najrazličnejšimi izrazi, tehnikami in triki, ki jih obvlada vsaka šivilja. Med tečajem je Brigita Ložar predala tudi navodila ter razlago za naslednjo delavnico, ki bo potekala ta petek, ko bodo šivale moden namizni pogrinjek in ekološko nakupovalno vrečko.

 

Tečaj poteka v okviru projekta Samostan – mesto srečevanj, ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014–2020, nadejamo pa se da bodo v kratkem tečajnikom na voljo tudi druga ročna dela, ter da se bo v okviru Dorotejine šole preneslo čim več znanja na lokalno skupnost.