Naslovnica / POUDARJENO / Uspešen zagon prenovljenega poletnega drsališča in mestnega gojišča alg

Uspešen zagon prenovljenega poletnega drsališča in mestnega gojišča alg

Občina Kamnik je, z vložkom kakih 10.000 evrov, spominsko fontano na Trgu talcev uspešno preuredila v produktivno mestno gojišče alg in poletno drsališče, kar najbrž pomembno prispeva k bolj zelenemu in ekološkemu videzu našega lepega mesta.

Občinska prizadevanja, da bi bilo naše lepo mestece čim bolj zeleno, sodeč po videnem, že rojevajo vidne sadove. Občina Kamnik se je namreč komajda v začetku prejšnjega meseca pohvalila, da je poskrbela za popolno obnovo spominske fontane na Trgu talcev, kar je stalo okoli deset tisočakov. Prenova je bila očitno več kot uspešna, saj je v obnovljeni fontani že mogoče opaziti bujen občinski pridelek alg, ki obiskovalcem Trga talcev, še bolj pa prebivalcem stanovanj nad njimi, ponuja čudovite poglede na pomirjajoče zelenje.

Gojišče alg po kakem mesecu in pol sicer še ni povsem v polnem zagonu, kar je bržkone zgolj vprašanje parih dni, tako da bodo občinski uslužbenci pri malici lahko že v kratkem postreženi s klorofila polno bio solato občinske samooskrbne pridelave, kar jih zagotovo okrepi, če ne celo učinkoviteje od cepljenja, obvaruje pred morebitno okužbo z vsemi obstoječimi in prihodnjimi sevi novega koronavirusa.

Da je šlo za premišljeno in temeljito prenovo, priča tudi prelivajoča se voda, ki iz »življenja polne« fontane kipi na tla, s čemer učinkovito skrbi tako za hlajenje poletno razbeljenega tlaka, kot tudi za užitke, ki jih nudi drsanje po spolzkih algah poletnega mestnega drsališča. Le-tega, za razliko od onega zimskega, ni potrebno posebej in drago najemati, kajti zavoljo preudarnosti občinskih velmož, narava poskrbi za vse, ob zelenkasto obarvani razsvetljavi same fontane, pa je v »ekološkem« drsanju mogoče neizmerno uživati tudi ob večerih oz. ponoči.

Občini Kamnik, še posebej pa županu in vsem njenim velmožem, se iskreno zahvaljujemo za uspešno izvedeno prenovo in pomemben prispevek k ohranjanju narave in bolj zelenemu Kamnik. Obenem jim tudi čestitamo in izražamo neizmerno navdušenje nad njihovo preračunljivo preudarnostjo, saj utegne Občina Kamnik  sredstva vložena v obnovo fontane, ki je pravzaprav spominsko obeležje postavljeno v spomin na trgu obešenim talcem, prihraniti že pri nabavi cvetja in zelenja ob različnih praznikih, saj zelenje (ponovno) raste kar samo, že v naprej pa se veselimo trenutka, ko bo začelo tudi cveteti.

Naj za konec ponovimo še besede, ki smo jih zapisali pred dvema letoma: »Glede na trenutno ugodne vremenske pogoje, v fontani v kratkem pričakujemo tudi pojav katerega izmed redkih in ogroženih endemitskih lokalnih tičev, denimo občinskega sirkarja, kamniškega krtačarja ali celo pravljičnega rotovškega štrajfiksarja.«