Naslovnica / Sonaravno bivanje in kreativnost / Zapriška »Klopca« je dobila novo prebivalko

Zapriška »Klopca« je dobila novo prebivalko

Nekateri jo poznajo pod imenom »Klopca«, drugi kot Dnevna soba #3. Zapriška klopca pri zeliščnem vrtičku, pa je nedavno tega dobila novo stalno prebivalko – ‘Skrinjico’.

S skrinjico je na Zaprice prinešen del Dnevne sobe, medgeneracijskega centra druženja in aktivnosti. Klopica tako postaja še boljša verzija tega, kar je bila pred dvema letoma, ko je bil vrtiček v skrb ter uporabo zaupan društvu Makadam (in takrat še Dnevnemu centru).

Postaja kotiček,  kjer ne le sedimo in oponašamo kanje, temveč počnemo še marsikaj drugega. Vsebina skrinjice zaenkrat ostaja skrivnost, četudi si jo sami ob obisku vrtička že lahko ogledate. Lahko pa vam zagotovimo, da ni t.i. Pandorina skrinjica, temveč le ‘škatla presenečenja’.

Za vrtiček, na katerega se nam s klopi odpira lep pogled, vestno skrbijo pridne in marljive ročice prostovoljcev iz Društva Makadam. Način oskrbovanja vrtička se je čez leti spreminjal, drastična sprememba pa je tudi v porabi vode. Ko so vrtiček dobili v roke, so ga kar lep čas ohranjali ‘sfriziranega’, čednega in urejenega, tako so ga zalivali kar vsak drugi dan. Gasilci so pripeljali vodo, ki je na Zapricah sicer ni, v njej pa so dom za svoj podmladek poiskali tudi komarji.

Sedaj je vrtiček še vedno urejen, vendar nekoliko drugače. Ustanoviteljica in vodja društva Kartini Djalil pove, da se jim zdi prav, da svoj del pokaže tudi mati narava. Tako se za vrtiček še vedno lepo skrbi, četudi izgleda kar malce divje, vendar je tak namen prostovoljcev in posledica narave.  Na vrtičku lahko najdemo mnogo zelišč, ki so tam prav zato, da jih lahko koristi prav vsak.

Tudi sami se lahko ob sprehodu na Zaprice lahko ustavite ob vrtičku, naberete nekaj majarona  ali melise, ali pa se preprosto namestite na klopci ter se prepustite krikom kanj. Makadamovci pa bodo vašega obiska veseli tudi v Dnevni sobi, ki se nahaja v prostorih bivšega Alprema, na Usnjarski  9.

Pa še to: Pazite in lepo ravnajte z vsebino »Skrinjice«, saj utegne biti marsikomu v veliko veselje.

Besedilo in fotografije: Pina Lenart