Naslovnica / KULTURA / Druga Majdina pokoronska šolska ura

Druga Majdina pokoronska šolska ura

Kakšno vlogo ima kultura v sodobnem svetu? Mora biti zabavna ali kritična? Kritična do koga? Ta in mnoga druga vprašanja je včeraj učiteljica Majda naslovila na svoje najbolj bistre učence, ki so s pomočjo uganke odkrili skrivno lokacijo včerajšnje učne ure.

Kakor so učenci že vajeni so se na skrivnem zbirnem mestu postavili v kolono z metrom in pol razdalje, razkužili roke in odmarširali v učilnico. Kljub temu, da ima stavba najmanj šestnajst učilnic se je pouk odvil zunaj na vrtu, kjer je bistre glave pričakala tudi malica.

Z upokojeno učiteljico matematike Majdo iz Mengša so se najprej pogovorili o tem, če kulturo sploh potrebujemo. Zakaj in čemu? Ko so šolarji v en glas odgovorili, da kulture pa ne damo, so se premaknili na bolj pereča aktualna vprašanja. Mora biti kultura prav zares le zabavna ali pa si lahko privoščimo še nekoliko kritično usmerjeno kulturo?

S skupnimi močmi in kar nekaj napačnimi odgovori in vzkliki “PROTI VLADI” so ugotovili, da mora biti kultura kritična ne do politike, poslancev in vseh ostalih posameznikov, temveč mora biti družbenokritična. S tem oblikujemo in definiramo tako sebe kakor celotno sodobno družbo.

Seveda je zaželeno, da je tudi zabavna – tako se je po skrivni lokaciji na ves glas razlegla barska himna Lepega Dase Prsi* do Koroške.

Kamnik ali pa Radlje ob Dravi, pomembno je da se zavedamo teže, ki jo kultura ali pa pomankanje le te nosi in da jo je potrebno negovati, saj nam (če se tega zavedamo ali pa ne) kroji, krajša in lepša skoraj čisto vsak dan.

 

X