Naslovnica / NOVICE / Emilijan Milan Završnik – prejemnik srebrnega priznanja Občine Kamnik
Foto: Klemen Brumec

Emilijan Milan Završnik – prejemnik srebrnega priznanja Občine Kamnik

Občinski svet Občine Kamnik podeljuje Emiljanu (Milanu) Završniku srebrno priznanje Občine Kamnik za  vzpostavitev  prve  video  produkcijske  in  informativne  hiše  Televizija Impulz v Kamniku, za nesebično širjenje tovrstnega znanja med mlade ustvarjalce ter za trajnostno delovanje na področju lokalne video produkcije.

Milan Završnik, video producent, režiser in snemalec je leta 1990 ustanovil Televizijo Impulz. Njegova znanje in občutek za sodobno video tehnologijo ter kvalitetna vzgoja kadrov so TV Impulz skupaj s Kamnikom umeščali v vrh takratne slovenske video produkcije.

Na  montažerskih,  uredniških  in  producentskih  stolih  so  se  pod  Milanovim  mentorstvom izmenjali številni še danes dejavni ustvarjalci in novinarji, ki sta jima bila pisarna in studio na Maistrovi ulici prvi stik z vedno bolj popularno video produkcijo. Mnogi izmed njih so kasneje zlahka našli mesto v sodobnejših produkcijskih hišah od Radiotelevizije Slovenija, POP TV do Kanala A.

Zaradi Milanove odprtosti do novih izzivov so v produkciji TV Impulz nastajale številne zanimive in inovativne oddaje. Posebno mesto v tej zgodbi ima satirična nanizanka Polž v solati, ki jo je na TV Impulz pod budnim Milanovim vodstvom producirala takrat še mlada in neizkušena ekipa Kulturnega društva Priden možic. Po nekaj letih in osvojeni državni nagradi Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti je ekipa delo nadaljevala na Radioteleviziji Slovenija, z Milanom pa ohranila stik pri številnih projektih sinhronizacije risanih filmov za otroke.

Neizbrisen  je  bil  prispevek  TV  Impulz  med  osamosvojitveno  vojno,  ko  je  domača  ekipa spremljala in dokumentirala dogajanje v okolici Kamnika ter vsakodnevno pripravljala novice. Med snemanjem je bil ranjen snemalec Stane Homar, Milanu pa so prerešetali vozilo.

Od takrat je minilo mnogo let. Milan skupaj s soprogo Vesno še dandanes, zdaj pod imenom Vemizmedia, hodi po poti, ki jo je začrtal ob rojstvu Slovenije. In tudi danes, po tridesetih letih trdega dela, ga še vedno lahko srečamo s kamero v rokah ali v njunem studiu.