Naslovnica / Črna kronika / Gasilci so lahko šele s pomočjo policije predrli sporni nasip v Volčjem Potoku

Gasilci so lahko šele s pomočjo policije predrli sporni nasip v Volčjem Potoku

Vočji potok, 9:00 – Nelegalno zgrajen nasip v Volčjem Potoku so gasilci lahko predrli šele po posredovanju policije.  – Zaradi nevarnosti, da Kamniška Bistrica v Šmarci prestopi bregove in ogrozi naselje Šmarca ter Nožice oz kakih 700 hiš, je Civilna zaščita Kamnik odredila, da se predre problematičen in menda tudi nelegalno narejen nasip. Zaradi nasprotovanja lastnika zemljišča so morali posredovati tudi policisti.

V jutranjih urah je prišlo do manjšega zapleta v Volčjem Potoku, kjer so hoteli gasilci PGD Šmarca, po odredbi Civilne zaščite Kamnik, s pomočjo gradbene mehanizacije iz preventivnih razlogov podreti nasip. Posegu je, v spremstvu nekaj sokrajanov in psov, nasprotoval lastnik zemljišča, zato so morali na prizorišče priti celo policisti.

Gasilci so, ko so se strasti nekoliko umirile, sporni nasip na nekaj mestih predrli, ter s tem zmanjšali možnost, da se Kamniška Bistrica razlije v naselji Šmarca in Nožice, ki sta, zaradi omenjenega in menda tudi nelegalno zgrajenega nasipa, ogroženi ob vsakih večjih padavinah.

Težava je v tem, da je nasip na strani Volčjega Potoka, ki ščiti njivo in gozd, višji od nasipa, oz. brega na šmarski in nožiški strani, kjer je zaradi tega ogroženih 700, oz. 900 hiš in objektov. Neposeljena kmetijska zemljišča v Volčjem Potoku so opredeljena kot razlivno območje, zato je tamkajšnji (pre)visoki nasip še toliko bolj sporen.

Lastnik zemljišča in sovaščani, ki so ga prišli podpret v njegovem nasprotovanju, so povedali, da težava ni v nasipu, ampak v neukrepanju države in pristojnih služb, saj naj bi tamkajšnja struga ne bila očiščena in poglobljena že vsaj 40 let.

Ravnanje lastnika zemljišč, ki je zgradil in branil nasip, je zagotovo sporno, vendar ga gre morda tudi razumeti. Ker pristojni ne skrbijo za redno urejanje vodotokov, je ravnal kot dober gospodar in po svoje poskrbel za zaščito premoženja. Lahko mu očitamo brezobzirnost, ne moremu pa mu očitati slabega gospodarjenja. Odgovornost in krivda padata predvsem na pleča pristojnih služb, ki niso ustrezno, predvsem pa pravočasno ukrepale. Nenazadnje je problematika spornega nasipa znana že dalj časa, saj nasip ni bil narejen šele včeraj ali predvčerajšnjim.

Kakorkoli že, gasilci so nasip predrli, problematiko in spore glede omenjenega spornega nasipa in poplavne varnosti, pa bi bilo najbrž bolje in lažje reševati v lepem vremenu in ne šele takrat, ko Kamniška Bistrica domala že poplavlja.

O tem, kako se počutijo oz. kaj si mislijo gasilci, ki želijo obvarovati in reševati premoženje ter morda tudi življenja, pa jih pri njihovem delu ustavijo vaški hrusti s psi, pa raje ne bi izgubljali besed.

 

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve