Naslovnica / Črna kronika / Gasilci štirih društev gasili gozdni požar pri Beli Peči nad Tuhinjsko dolino

Gasilci štirih društev gasili gozdni požar pri Beli Peči nad Tuhinjsko dolino

Malo po 15. uri je v zaselku Bela Peč, na pogorju Podbevške peči, prišlo do požara v naravi. Zagoreli so podrast, listje in veje, s požarom na zahtevnem terenu, ki se je razmahnil na površini kakega pol hektara, pa so se spopadli člani in članice kar štirih gasilskih društev.

Gasilci so bili na pomoč poklicani ob 15.03, ko so bili obveščeni, da je v zaselku Bela Peč prišlo do gozdnega požara. Zagoreli so podrast, listje in veje na pobočju blizu gozda, požar pa se je, spričo lepega in suhega jesenskega vremena, suhe podrasti in odpadlega listja hitro razširil na kakih 5000 kvadratnih metrov površine.

pozar bela pec 8

Aktivirani so bili gasilci prostovoljnih gasilskih društev Kamnik, Srednja vas, Nevlje in Sela, ki so do mesta požara, po zahtevnem terenu na višini kakih 1000 metrov nadmorske višine, napeljali cevi in z vodo iz več gasilskih cistern. Požar so do večera uspeli v celoti pogasiti, in sicer do te mere, da na pogorišču ni potrebna požarna straža, bodo pa kljub temu pogorišče domači gasilci pozorno spremljali tudi še jutri.

 

Pri gašenju današnjega požara je sodelovalo 37 gasilk in gasilcev z osmimi gasilskimi vozili, in sicer 18 gasilcev PGD Kamnik s štirimi vozili, 12 gasilcev PGD Sela s tremi vozili ter 4 gasilci PGD Nevlje in 3 gasilci PGD Srednja vas, vsako s po enim vozilom.

Gasilska intervencija je trajala 3 ure.

Naj dodamo še to, da so gasilci vseh prostovoljnih gasilskih društev v mesecu oktobru, mesecu požarne varnosti, izvedli vrsto skupnih oz. t.i. sektorskih vaj. Kako dobrodošle so tovrstne izkušnje se je izkazalo tudi pri današnjem požaru, ki so ga gasilci različnih društev s skupnimi močmi in v dobrem medsebojnem sodelovanju uspeli uspešno in pravočasno pogasiti.

Spoštujmo njihovo predanost in požrtvovalnost tudi mi, zato jim ne nalagajmo nepotrebnega dela. Požari v naravi so še posebej nevarni, zato ne odmetavajmo ogorkov, pri jesenskih opravilih pa bodimo previdni tudi pri morebitnem kurjenju na prostem.

Fotografije: PGD Kamnik