Naslovnica / Črna kronika / Gorska nesreča: Namesto s padalom je z Brane priletel s helikopterjem
Foto: Aleš Hočevar

Gorska nesreča: Namesto s padalom je z Brane priletel s helikopterjem

Gorski reševalci so na Brani priskočili na pomoč jadralnemu padalcu, ki se mu je ponesrečil vzlet, zaradi česar je strmoglavil, trčil v skalovje in hudo poškodovan obvisel zataknjen ob skale na vrveh padala.

Danes dopoldan, okoli 10:30, so bili kamniški gorski reševalci obveščeni, da njihovo pomoč potrebuje jadralni padalec, ki se je huje poškodoval na Brani. Po prvih informacijah naj bi do nesreče prišlo že kmalu po vzletu jadralnega padalca, ki se mu vzlet ni najbolje posrečil, zaradi česar je strmoglavil in močno treščil ob skalovje, nato pa, sreča v nesreči, obvisel na vrveh padala, ki se je zataknilo ob skale, saj bi se v nasprotnem primeru odkotalil še nižje oz. v prepad.

Na pomoč ponesrečenemu padalcu so najprej priskočili njegovi padalski prijatelji, ki so poskrbeli, da se padalo, na katerem je s skal visel ponesrečenec, ni snelo s skal, nato pa na pomoč poklicali gorske reševalce.

Foto: Aleš Hočevar

Klicu na pomoč so se nemudoma odzvali reševalci GRS Kamnik, ki pa so že takoj na začetku intervencije naleteli na težavo, saj zaradi megle, v katero je bilo zavito letališče Brnik, niso mogli računati na helikoptersko pomoč. Zato so se kamniški gorski reševalci pripravili, da poškodovanemu jadralnemu padalcu priskočijo na pomoč na klasičen način, kar bi reševanje bržkone zavleklo do poznih nočnih oz. jutranjih ur, k sreči pa se je okoli poldneva megla na Brniku vendarle razkadila, tako da jim je na pomoč lahko priskočil tudi helikopter Slovenske vojske z ekipo helikopterske nujne medicinske pomoči.

Tehnično precej zahtevno reševanje, tekom katerega so morali gorski reševalci ponesrečenega padalca najprej varno sneti oz. rešiti iz padala, ga oskrbeti in pripraviti za prevoz v dolino, je trajalo kar nekaj časa, k sreči pa jim je uspelo ponesrečenca, ki se je huje poškodoval, saj je ob padcu polomil vsaj obe nogi, če ne še kaj drugega, ter poškodoval tudi glavo, uspelo varno prepeljati najprej do baze v Stranjah, kjer ga je zdravniška ekipa oskrbela in stabilizirala, nakar je bil s helikopterjem prepeljan na nadaljnje zdravljenje v UKC Ljubljana.

Upamo, da bo ponesrečeni padalec, ki si bo, razen poškodb, bržkone pridelal še kazen zaradi kršitve uredbe, ki prepoveduje gibanje izven meja domače občine, čim prej okreval, njegova nesrečna zgodba pa je morda lahko v premislek in poduk tudi vsem, ki se v času razglašene epidemije, ko so močno otežene tudi reševalne akcije, ne oziraje se na vse, ki jim ob težavah priskočijo na pomoč, ne znajo oz. nočejo vsaj začasno odpovedati adrenalinskim in ekstremnim športnim podvigom.