Naslovnica / Črna kronika / Gozdni požar nad Srednjo vasjo
Foto: Robert Kemperl

Gozdni požar nad Srednjo vasjo

Ob 14:40 so bili gasilci obveščeno, da je v gozdu med Srednjo vasjo in Rožičnim prišlo do obsežnejšega gozdnega požara, gašenje pa so, razen strmega terena, oteževali tudi suhi hidranti.

Klicu na pomoč so se zelo hitro odzvali gasilci prostovoljnih gasilskih društev Srednja vas, Kamnik, Šmartno in Sela, ki so z rutinirano akcijo in usklajenim pristopom, uspeli na grebenu strmega pobočja širjenje ognja najprej zaustaviti, nato pa požar, ki je ob pomoči vetra hitro širil po presušenem listju in gozni podrasti, tudi omejiti in pogasiti, nakar so se gasilci lotili temeljitega gašenja posameznih žarišč.

Foto: Robert Kemperl

Po prvih, še neuradnih podatkih, naj bi gozdni požar, ki je na pobočju ozke doline pod Zaplečjem zajel kakega pol hektara gozdnih površin, povzročilo precej nepremišljeno in neprevidno požiganje smrečja med čiščenjem gozda, za nameček pa so se gasilci tekom akcije soočili tudi z oteženim dostopom do vode.

Oba hidranta, ki se nahajata pri bližnji trgovini v Srednji vasi sta bila namreč suha oz. je voda iz enega izmed njiju zgolj curela, kar je tako med gasilci, še bolj med prebivalci okoliških hiš, povzročilo precej slabe volje in tudi nekaj krepko sočnih na račun upravljalcev tamkajšnjega vaškega vodovodnega sistema.

 

Gasilci so morali zaradi tega dovažati od gasilnega doma v Srednji vasi, kar je precej otežilo, predvsem pa podaljšalo čas dostave vode, saj na tamkajšnji cesti, zaradi del in postavljenega semaforja, občasno nastajajo tudi daljše kolone in prometni zastoji.

 

Okoli 17:00 so uspeli gasilci in gasilke gozdni požar pogasiti, s tem pa njihovega dela še ni konec, saj bodo morali najbrž še dlje časa skrbeti tudi za požarno stražo.

Kljub temu, da je bila velika požarna ogroženost naravnega okolja pred časom preklicana, pa današnji požar lahko služi tudi kot še eno opozorilo, da je pri kurjenju ognja v naravi potrebna velika mera previdnosti.