Naslovnica / KULTURA / Igrivo Divja urbanost Lee Svrzikapa

Igrivo Divja urbanost Lee Svrzikapa

V galeriji Šola idej na Šutni, je bila včeraj zvečer odprta razstava del akademske slikarke Lee Svrzikapa, odprtje katere so z glasbenim nastopom popestrili člani glasbene zasedbe Na lepem prijazni.

Odprtje razstave likovnih del akademske slikarke Lee Svrzikapa je v Šolo idej na Šutni privabilo kar lepo število obiskovalcev, kar pa najbrž ni nič nenavadnega, saj gre za zelo zanimivo mlado ustvarjalko, nad katere deli niso navdušeni zgolj laični ljubitelji umetnosti, ampak tudi likovna kritika.

 

Tovrstnemu navdušenju smo bili lahko priča tudi ob sinočnjem odprtju, na katerem je umetnostni zgodovinarki Bojani Čampa, ki je predstavila delo Lee Svrzikapa, skorajda zmanjkalo pohvalnih besed na račun mlade umetnice, ki so ji številne pohvale zagotovo godile, obenem pa jo vsaj nekoliko spravljale tudi v zadrego.

V spremni besedi vabila na odprtje razstave, je umetnostna zgodovinarka Bojana Čampa zapisala: »Akademska slikarka Lea Svrzikapa je predstavnica mlajše generacije likovnih ustvarjalcev, ki nas preseneča predvsem z dobrim poznavanjem likovne forme. To ji pri njenem delu omogoča širok razpon od izjemnega obvladovanja risbe in perspektive pa do sposobnosti natančnega modeliranja.

Zanjo je značilen tudi temeljit vpogled v likovne zvrsti moderne umetnosti s poudarkom na drugi polovici dvajsetega stoletja.

Zato se v razstavljenih delih srečujemo s svetovi, ki so razpeti med natančno obvladovanje arhitekturnih prostorov, prvinami grafičnega oblikovanja, op arta in poigravanjem z monokromnim ali barvnim modeliranjem…

Po drugi strani njen izjemen občutek za upodabljanje sodobnih individualnih hiš odslikava bolj umirjen, zaseben in vase zamaknjen svet, kjer se v celoti odmakne od grobe industrijske krajine v že skoraj zenovski mir človeške intime.«

Odprtje razstave je z glasbenim nastopom popestrila skupina Na lepem prijazni, ki smo ji lahko v Šoli idej, ob odprtju razstave Vojka Aleksiča, prisluhnili pred skorajda natanko letom dni.

Razstava del Lee Svrzikapa bo v galeriji Šola idej na Šutni na ogled do 29. januarja 2019, njen ogled pa vam vsekakor z največjim veseljem priporočamo.

X