Naslovnica / NOVICE / Iz zemlje gre v trto…

Iz zemlje gre v trto…

V parku med nekdanjo Ljudsko knjižnico Kamnik in pokracanim mestnim železniškim štacjonom, ki ga krasi spomenik revolucije in se ponaša z zvenečim evropskim imenom, je popoldne potekala tradicionalna rez mestne trte, potomke najstarejše cepljene trte na svetu.

rez trte 2016 11

Mestni viničar Miro Sanabor

Zoprno pršenje mrzlega dežja kmečkim opravilom, razen razvažanju gnojevke, danes resda ni bilo najbolj naklonjeno, ampak mestnega viničarja Mira Sanaborja, ki mu je zaupana skrb za mestno trto, to vendarle ni preveč zmotilo, da ne bi skrbno opravil svoje pomladanske naloge, pri katerem se mu je pridružil še kak ducat Kamničank in Kamničanov, ki so se, razen številnih koristnih in uporabnih nasvetov, nadejali tudi kakega cepiča.

Teh je bilo za vse prisotne več kot dovolj, dasiravno so kar hitro pošli, je pa mestni viničar Miro Sanabor, razen za cepiče modre kavčine oz. žametovke, potomke najstarejše trte, poskrbel še za cepiče dveh drugih sort, ki jih goji sam.

rez trte 2016 26

 

V imenu Občine Kamnik se je dogodka udeležil podžupan Igor Žavbi, ki se je mestnemu viničarju zahvalil za trud in skrb, ki ga namenja mestni trti, zbranim zaželel, da bi jim dobro uspevali tako trta iz novih cepičev, kakor tudi vsi drugi pridelki, nato pa, kot predstavnik lastnika mestnega »vinograda«, z veščo roko natočil vino, saj se vendar ne spodobi, da bi kamniški vinogradniki v »vinogradu« delali na suho.

rez trte 2016 37

 

Mestna trta je v lanskem letu prav lepo obrodila in bržčas bi bilo iz nje moč pridelati par fingretov vina, ampak plodove je, še preden jih je mestni viničar utegnil zaščititi, pozobala jata tatinskih mestnih ptičev. Da jim je grozdje le teknilo in da ni šlo v nič.

rez trte 2016 7

Kakšna bo letošnja kamniška vinska bera, pa bomo videli jeseni, ko bo na vrsti trgatev.