Naslovnica / NOVICE / Izšla je nova številka krajevnega glasila Šmarčan

Izšla je nova številka krajevnega glasila Šmarčan

KS Šmarca je te dni izdala 6. številko krajevnega glasila Šmarčan, ki izhaja dvakrat letno, tudi tokrat pa prinaša kar nekaj zanimivih vsebin.

Vsebina prve letošnje številke Šmarčana je povečini posvečena različnim dejavnostim društev in organizacij, ki delujejo na območju Šmarce. Še posebej obsežno je poročilo o delu in dosežkih Prostovoljnega gasilskega društva Šmarca, ki mu je namenjeno kar šest strani, predstavljeno pa je tudi Območno združenje slovenskih častnikov Kamnik – Komenda.

Prostor v glasilu je našel tudi spominski prispevek na temo stoletnico prve slovenske osamosvojitve znotraj SHS ter na generala in pesnika Rudolfa Maistra,  zabeležena je prva iz niza razstav »Poduku in razvedrilu«,  raziskovalna dejavnost OŠ Marije Vere ter tudi drugi različni dogodki, ki so se v letošnjem letu odvili v Šmarci.

Še posebej zanimiv pa je zgodovinski članek, ki obravnava aktualno »migrantsko« temo izseljevanja župljanov kamniških in domžalskih far v tujino, iz katerega izvemo, da se je v različne države, predvsem pa preko luže, pred prvo svetovno vojno iz naših krajev izselilo več kot 1100 oseb oz. skoraj 10 % vseh takratnih prebivalcev.

Ljubitelji križank se bodo razveselili tudi nagradne križanke, vsebino tokratne številke Šmarčana, pa si lahko prenesete in preberete s klikom na fotografijo naslovnice oz. na povezavo: Šmarčan 1/2018