Naslovnica / POUDARJENO / Izvrsten dosežek mladega kamniškega jadralca Žana Ogrizka

Izvrsten dosežek mladega kamniškega jadralca Žana Ogrizka

Kamničan Žan Ogrizek, član JK Olimpic iz Izole, sicer pa šolar 7. C, OŠ Toma Brejca iz Kamnika, je postal kadetski državni prvak odprtem državnem jadralskem prvenstvu v razredu optimist.

Državno prvenstvo je v Izoli potekalo minuli konec tedna, in sicer od 18. 9. 2020 do 20. 9. 2020. Tekmovalo je 154 mladih jadralcev in jadralk iz treh držav.

Prvi dan so bile na morju zahtevne razmere z burjo, ki je pihala med 15 in 20 vozli ter z do 1 m visokimi valovi (Beaufor 4-5). Drugi dan se je burja nekoliko umirila in veter je dosegel do 10 vozlov. Zadnji dan so bili tekmovalci v pričakovanju maestrala, ki pa ni hotel zapihati. Zaradi slabih razmer so se organizatorji odločili, da državno prvenstvo zaključijo, jadralci ša so skupaj odpluli 7 plovov.

Državno prvenstvo je bilo hkrati kriterijska regata za sestavo reprezentance za evropsko prvenstvo v razredu optimist, ki bo potekalo oktobra letos. Žan Ogrizek je bil po treh kriterijskih regatah uvrščen na 16. mesto med optimisti, kar mu že zagotavlja nastop na evropskem prvenstvu. Z zadnjo kriterijsko regato se je uvrstil še nekaj mest višje in je hkrati najvišje uvrščen kadet.

Žan Ogrizek

Rezultati regate so na voljo na strani organizatorja JK Burja iz Izole ter na spletni strani Jadralne zveze Slovenije:

X