Naslovnica / NOVICE / Javno dostopen defibrilator (AED) odslej tudi v Krivčevem

Javno dostopen defibrilator (AED) odslej tudi v Krivčevem

Dobro leto zatem, ko smo gasilci PGD Gozd prvi AED (avtomatski eksterni defibrilator) namestili na gasilski dom na Gozdu, smo na našem območju namestili še enega. V začetku decembra smo namreč ogrevano omarico z alarmom za napravo AED namestili na podružnično osnovno šolo v Krivčevem, nekoliko kasneje, v nedeljo, 20. decembra 2020, pa smo vanjo namestili in tako v javno uporabo dali tudi defibrilator.

Novi defibrilator se nahaja steni ob vhodu v šolo in je tako dostopen krajanom okoliških naselij ter drugim, ki bi ga v primeru nesreče potrebovali. Defibrilator (AED) je avtomatiziran, kar pomeni, da po tem, ko elektrode namestimo in ga vklopimo sam oceni ali je električni sunek potreben. Tako z njegovo uporabo ne moremo škoditi, lahko le pomagamo, seveda  pa mora biti AED  uporabljen čim prej, pred tem pa mora biti poškodovanemu oziroma nenadno obolelemu takoj nudena prva pomoč v obliki t.i. temeljnih postopkov oživljanja ( 30 stiskov prsnega koša : 2 vpiha). Uporaba AED je tako enostavna in omogoča da ga lahko uporabi čisto vsak. Edina omejitev modela, ki je nameščen v Krivčevem, je da je jezik naprave angleški a so vseeno navodila jasna, v primeru nerazumevanja pa vas bodo lahko prek postopka vodili tudi na klicnem centru številke 112.

 

Omenjena naprava AED je bila podarjen s strani člana in bivšega predsednika PGD Gozd Emila Volkarja, kateremu se zanjo iskreno zahvaljujemo. Prav tako se zahvaljujemo Občini oz. Civilni zaščiti Kamnik, ki sta nam omogočili, da je šel aparat, ki ni povsem nov na preventivni pregled, ter šoli za potreben prostor za namestitev. Omarico ter material, potreben za montažo in priklop smo zagotovili gasilci PGD Gozd.

Verjetno pa vse krajane zanima kakšno je stanje (in načrti) glede defibrilatorjev v območju krajevne skupnosti Črna. V letu 2018 smo se v gasilskem društvu Gozd in v svetu KS Črna na željo članov in krajanov prvič pričeli resneje pogovarjati o potrebi namestitve naprave AED v našem območju, sklenili smo da je glede na oddaljenost naših naselij nakup naprave AED nujen. A že kmalu smo naleteli na prvo večjo dilemo. Kam defibrilator postaviti? Prebivalci našega območja živijo po celotni dolžini doline Črne ter po okoliških pobočjih in tako nimamo naselja, katero bi lahko brez dvoma, nasprotovanj in slabe volje predstavljalo središče območja. Kraj kjer bi bil tudi defibrilator enako dostopen vsaj večini krajanovin, bi bil le tako tudi najbolj učinkovit.

Že takrat smo prišli do zaključka, da le eden ne bo dovolj in da bo najbolje, če bodo nameščeni, in sicer na Gozdu, v Krivčevem in v Črni. Ker glede na razpoložljiva sredstva nakup omaric, defibrilatorjev in druge potrebne opreme ni bil možen v enem kosu, jih nameščamo postopoma in sicer prednostno na območja, ki so od Nujne medicinske pomoči bolj oddaljena

Prvega smo tako oktobra 2019 namestili na gasilski domu na Gozdu. Tam je dostopen krajanom Gozda ter, kar je najbolj pomembno, takoj je na voljo gasilcem PGD Gozd, ki ga lahko po potrebi vzamemo na posredovanja kjer koli v našem območju.

Z namenom večje varnosti krajanov ter hitrejši pomoči je ekipa gasilcev in gasilk PGD Gozd januarja 2020 vstopila tudi v sistem prvih posredovalcev in  tako poleg posredovanj ob požarih, ter naravnih in drugih nesrečah lahko posredujemo tudi pri nenadnih obolenjih kot je srčni zastoj ali druga stanja kjer je potrebna takojšnja pomoč.

Drug načrtovan defibrilator smo, kot je napisano, postavili v Krivčevem. V začetku leta 2021  pa imamo namen pridobiti sponzorje še za nakup in namestitev defibrilatorja v Črni, kar načrtujemo izvesti v letu 2021.

S skupnimi močmi bomo poskrbeli, da bodo naprave AED dostopne. Na vsakem izmed nas pa je,  da AED, če je potrebno uporabimo, da nudimo prvo pomoč ter da z zgodnjim klicem na številko 112 zagotovimo čimprejšnji prihod Nujne medicinske pomoči in prvih posredovalcev.

Naj za zaključek krajanom Krajevne skupnosti Črna pri Kamniku, članom Prostovoljnega gasilskega društva Gozd ter vsem našim podpornikom zaželim miren preostanek leta 2020 ter veliko zdravja, sreče ter uresničenih želja v letu 2021. Naj se naša življenja čim prej vrnejo v običajne tirnice.

Simon Golob,
predsednik PGD GOZD in KS Črna pri Kamniku

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve