Naslovnica / KULTURA / Jenkret je biv… – Bliža se 8. Križnikov pravljični festival

Jenkret je biv… – Bliža se 8. Križnikov pravljični festival

Križnikov pravljični festival 2019:  dogodki tudi v Kamniku, letošnja tema je voda, poudarjamo medkulturnost s prepletanjem različnih kultur

Gašper Križnik

V petek, 7. 6., in soboto, 8. 6. 2019, se bo ponovno odvijal Križnikov pravljični festival Jenkret je biv …, ki ga organizira Knjižnica Kamnik v sodelovanju s Turističnim društvom Motnik. Poslanstvo festivala je ohranjanje ljudskega izročila, spomina na Gašperja Križnika in spodbujanje umetnosti pripovedovanja zgodb.

8. Križnikov pravljični festival prinaša veliko novosti. Poleg dogajanja v rojstnem kraju zbiralca in zapisovalca ljudskega izročila Gašperja Križnika, Motniku, in sosednji občini Vransko, se prizorišče širi v Kamnik, kjer se bo odvijal večer resničnih zgodb – storyslam, na katerem se bo lahko pred mikrofonom preizkusil prav vsak. S tem se ne širimo le na drug prostor, pač pa tudi k drugemu ciljnemu občinstvu.

V mekinjskem samostanu v Kamniku bomo imeli v sredo, 5. 6. in četrtek, 6. 6., zanimivo delavnico Za devetimi gorami in vodami. Letos prvič gostimo tujo gostjo, hrvaško pripovedovalko Jasno Held iz Dubrovnika, ki se ukvarja s pripovedovanjem več kot dvajset let in nastopa po vsej Evropi. Svoje znanje in izkušnje bo delila z obiskovalci delavnice, ki je namenjena vsem, ki se ukvarjajo z otroki ali s pravljicami.

Skupaj z Zasebnim vrtcem Zarja pripravljamo Medkulturni pripovedovalski večer, na katerem bomo spoznavali kulturno bogastvo, ki ga v naše okolje prinašajo priseljenci. Skupaj z Jasno Held, Dubrovčanko, bomo slišali tudi pravljice in zgodbe iz Brazilije, Bolgarije, Bosne … in jih bodo povedali priseljenci sami večer pa bo obogatila slovenska ljudska pesem.

Dogodek je del pilotnega projekta PlurAlps. Projekt PlurAlps je odgovor na izzive, s katerimi se zaradi starajočega se prebivalstva, odseljevanja mladih in novih modelov priseljevanja sooča alpski prostor. Sočasno se v tem prostoru odpirajo nove priložnosti za socialne inovacije in razvoj, ki izvirajo iz povečevanja kulturne raznolikosti in pluralnosti. V projektu želimo razviti in uporabiti nova orodja za družbeno načrtovanje in v sodelovanju z lokalnim prebivalstvom in akterji z izvajanjem pilotnih aktivnosti predstaviti in preizkusiti nove pristope inovativnih storitev in praks za vključevanje priseljencev. Občina Kamnik je izbrana za izvajanje pilotnih aktivnosti projekta, slovenski partner je Urbanistični inštitut Slovenije.

Pravljice so več kot odlična priložnost za to, da se zavemo, da smo ljudje od nekdaj potovali ali selili in da so tako potovale, se selile in širile tudi pravljice. Znane Križnikove motive zato najdemo v mnogih svetovnih pravljicah.

Festival tudi letos povezuje glavna tema. Letošnja rdeča nit je voda kot eden najpomembnejših virov življenja. V sodelovanju z Občino Kamnik, ki je v prejšnjem letu s projektom Vodne zgodbe vzbudila zanimanje za ohranjanje vodnih virov,  tudi letos poteka likovni natečaj Jenkret je biv – podobe Križnikovih pravljic, seveda na temo vode. Za navdih smo mentorjem in ustvarjalcem ponudili pravljico Zlato na Okrešlju. Natečaju, ki že poteka, bo sledil  izbor najboljših ilustracij in odprtje razstave ob razglasitvi nagrajenih del. Nagrade bo letos prispevala Občina Kamnik.

Glavno prizorišče festivala ostaja Motnik, kjer bomo tradicionalno pripravili dogodke za odrasle in otroke s priznanimi pripovedovalci, pripovedovalski večer, na katerem bomo gostili domačine in pripovedovalce iz sosednjih občin, ki se bodo predstavili s pripovedovanjem v narečju. Sodelovali bodo prebivalci občin izpod Kamniško-Savinjskih Alp, s katerimi si delimo ne samo tradicijo, pač pa tudi vodne vire in željo, da bi tudi prihodnji rodovi imeli zdravo vodo.

Ustvarjalna motniška ekipa Me4 prirejajo obilico vodnih izzivov kot so: čutna pot, vodni poizkusi, poslikava obrazov in izdelovanje ladjic. Žonglerska in ognjena skupina Čupakabra nam bo zvečer pripravila ognjeno predstavo.

Častna pokrovitelja 8. Križnikovega pravljičnega festivala sta Goran Završnik in Rok Kosec, ki sestavljata duo Vroča župa in na festivalu sodelujeta že vsa leta.

Mateja Keber

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve