Naslovnica / NOVICE / Jesen se pozna tudi na tržnici

Jesen se pozna tudi na tržnici

Sprehod po tržnici v jesenskem času je vedno zanimiv, če gre pa za domačo tržnico, pa še toliko bolj, zato ni nič čudnega, da se je danes na Glavnem trgu, tako kot vsako zadnjo soboto v mesecu, dalo dobiti cel kup dobrih stvari, bodisi za ozimnico, bodisi za takojšnjo uporabo.

Pisana pa ni bila zgolj ponudba na stojnicah, ampak je bil jesensko pisan tudi spremljevalni program, ki je, kljub nekoliko jesensko čemernemu vremenu, na osrednji kamniški trg privabil kar nekaj obiskovalcev.

trznica spet. 2015 36

Največ prostora na trgu so danes dopoldne zavzeli sadjarji iz Tunjic, saj so člani Sadjarsko-vrtnarskega društva Tunjice predstavili vrsto najrazličnejših starih sadnih sort iz t.i. travniških sadovnjakov, ki so nam jih zapustili naši predniki, vendar zaradi naše lahkomiselnosti utegnejo počasi celo izginiti. Stara drevesa, ki so se desetletja, ali pa še dlje, uspela izogniti vsem vremenskim ujmam in nepremišljenim posekom, počasi načenja zob časa in če ne bomo pametno gospodarili in travniških sadovnjakov postopoma obnavljali in na novo zasajali, utegnejo nekdaj samoumevna visoka in stara sadna drevesa, postati prava redkost, sortno raznolikost starih sort, pa bodo izpodrinile »industrijske sorte«, kakršne največkrat prodajajo v trgovinah, dasiravno se trgovinska jabolka po okusu in prehranski vrednosti niti približno ne morejo primerjati z okusnimi starimi sortami.

trznica spet. 2015 18

Prizadevni tunjiški sadjarji, ki se trudijo, da ohranijo kar največ starih sort in še koga spodbudijo, da bi začel obnavljati travniške sadovnjake, pa niso predstavili zgolj različnih sort jabolk, ampak so obiskovalcem današnje tržnice ponudili tudi krhlje, mošt ter jabolčni in hruškov kis, za polno mero, pa so naredili še pisker prekmaša, stare in prav tako skorajda pozabljene jedi, ki so jo v novo življenje ter pred pozabo rešili Okusi Kamnika.

trznica spet. 2015 22

Z dobrotami pa niso stregli zgolj sadjarji, ampak tudi člani Društva rejcev drobnice Kamnik, ki so v pokušino ponudili okusnega pečenega jagenjčka ob katerem so se marsikateremu obiskovalcu pošteno pocedile sline in kaj lahko verjamemo, da se bo na mizah, namesto uvoženega mesa dvomljive kvalitete in porekla, v prihodnje utegnilo znajti tudi več mesa domače drobnice, ki se je po okoliških gričih in planinah ponovno pase vedno več.

trznica spet. 2015 61

Z jesenskim hladom so na kamniško tržnico ponovno vrnile tudi mesnine, od najlepšega »suhega cvetja« v obliki domačih klobas, zaseke, slanine ter tudi prvih letošnjih pečenic in krvavic, posebej pa je potrebno omeniti izvrsten kozji sir ter tudi preklemansko dobro kozjo salamo kmetije Pr’ Prajz, ki je bila danes zagotovo svojevrstno presenečenje za vse sladokusce, ki znajo ceniti tudi nekoliko drugačne domače dobrote.

Na stojnicah se je danes predstavljalo devetnajst razstavljavcev, in sicer: Bio Iris – biološko dinamična kmetija pri Vodiškarju, Ekološka kmetija Trebušak, Društvo podeželskih žena Tuhinjske doline, Kmetija Pibernik, Kmetija Pr’ Prajz, Kmetija Pr’ Anžič, Ribogojnica Mihovc, Čebelarstvo Starovasnik, Domače mesnine Soud, Zelenjavni vrt Tina, Ivankini krofi, Mesar Anton iz Kamnika, Zlata ptička, Hiša slaščic Tarangela, dve stojnici pa sta bili namenjeni kamniškim veziljam in naravnim izdelkom Moja narava.

trznica spet. 2015 8

Svoji stojnici, ki sta nekoliko popestrili običajno tržno ponudbo, so imeli tudi kamniški sabljači oz. člani sabljaške sekcije Športnega društva Kamnik, ki so, tudi s kratkim dvobojem, predstavili svoj šport in medse povabili nove člane, predstavila pa se je tudi kamniška podružnica Delavske hranilnice, ki ima na Tomšičevi svojo poslovno enoto, Kamničani in Kamničani pa jo najbrž kar nekoliko preslabo poznamo, saj je prav omenjena hranilnica že vrsto let znana po tem, da svojim strankam ponuja svoje storitve po najugodnejših pogojih.

trznica spet. 2015 44

Na današnji tržnici, pa se ni zgolj dobro pilo in jedlo, ampak tudi plesalo, za kar so najprej poskrbeli otroci Otroške folklorne skupine Avrikelj, nato pa še Folklorna skupina Kamnik, ki so se na Glavnem trgu tudi veselo zavrteli in popestrili že tako pestro dopoldansko dogajanje.

trznica spet. 2015 54

Današnjo tržnico je nekoliko drugače popestril in zašpilil kamniški igralec Uroš Potočnik, oz. Solata, kot ga kličemo tisti, ki ga poznamo še z najstniških dni, ki je na Glavnem trgu uprizoril gledališko predstavo »Kuhajmo z jajci!«, ki je nekakšna simpatična parodija na najrazličnejše kuharske oddaje, ki so jih polni televizijski ekrani. Predstavo je režiral Jaka Andrej Vojevec, je pa predstava neprimerno zanimivejša od kuharskih oddaj na televiziji, saj lahko gledalci šovinistično začinjene jedi, ki jih igralec v maniri »ljubezni, ki gre skozi želodec« skuha za svojo imaginarno izvoljenko, na koncu pojedo kar sami.

Skratka, na Glavnem trgu se je danes odvilo še eno pestro in vseh dobrot polno dopoldne, če pa ste današnjo tržnico Okusi Kamnika, bodisi nalašč, bodisi po nesreči izpustili, pa boste morali na domače kamniške dobrote počakati vse do zadnje oktobrske sobote, 24. oktobra 2015, ko bo na vrsti nova.