Naslovnica / Napovedi in obvestila / Jesenska potepanja po Veliki planini

Jesenska potepanja po Veliki planini

Jesen je čas, ko se dolina rada zavije v jutranjo meglico, vrhovi in planine pa se že od jutra kopajo v soncu. Velika planina, čudovita vasica na 1666 metrih nadmorske višine, je idilični kraj za sprehode in oddih v naravi.

S svojo neokrnjeno lepoto, tradicionalnim pašništvom in unikatnostjo, nas vabi k sebi predvsem poleti. Preostale mesece pa ostaja malce neopazna, a njena lepota se kaže v vseh letnih časih. Jesenski topli sončni žarki kar vabijo ven iz sivih mest, na svež gorski zrak in prijetno sonce!

Izlet za vso družino

Družinam so na voljo ugodne vozovnice za nihalko in tudi sedežnico, saj se družina na Veliko planino lahko pripelje že za 30€. Nezahtevne poti, čudoviti razgledi in skriti kotički Velike planine so idealni za družine. Odkrijte jamo Vetrnico, kjer se tudi poleti skriva sneg, povzpnite se na najvišji vrh, Gradišče in spoznajte vsa okoliška hribovja.

Kolesarjenje

Omenjena oblika rekreacije postaja v zadnjih letih vedno bolj priljubljena. Številne možnosti za kolesarjenje najdete tudi na Veliki planini. Z nihalko se zapeljite na Veliko planino, nato pa se kolesarska avantura prične. Po kamnitih cestah in gozdnih poteh vas v nadaljevanju vodijo oznake. Izbirate lahko med različno dolgimi in zahtevnimi programi, ki se počasi spuščajo ter po večini vodijo nazaj v dolino Kamniške Bistrice.

Kolesarske steze so v povprečju dolge 25 km, podrobnejše informacije ter zemljevid označenih stez pa prejmete na blagajni na vstopni postaji nihalke.

Znamenitosti Velike planine

Poleg priljubljene kapele Marije Snežne, vsem že dobro znane jame Veternice, pa ne smemo pozabiti na še nekaj znamenitosti Velike planine. Na zahodnem delu planote (Zeleni rob) tako najdete slikovito naravno okno Luknja, jama Dovja griča se nahaja v Tihi dolini in je globoka zgolj 9 m. Poznana je po pripovedkah, ki so se odvijale v bližini jame in je ta tako predstavljala pribežališče dobrim in manj dobrim likom, ki so jih po večini ustvarili pastirji. Najbolj poznane so povedke o divjih ali dovjih možeh, ki naj bi živeli v Dovji griči ali divji skali, kar naj bi samo ime jame pomenilo. Sprehodite pa se lahko tudi do Male planine ter obiščete kraj, kjer je med drugo svetovno vojno strmoglavil ameriški bombnik.

Jesenska nagradna igra na Veliki planini

V času ”krompirjevih počitnic” pa lahko sodelujete tudi v nagradni igri! Na spletni strani www.velikaplanina.si poiščite kupon, s katerim lahko koristite 10% popusta ob nakupu vozovnice za nihalko med 30. oktobrom in 3. novembrom. Hkrati pa rešite uganko, izpolnite kupon in ga ob nakupu vozovnic predložite na blagajni. Ob pravilno izpolnjenih podatkih sodelujete v nagradnem žrebanju za brezplačno vozovnico za nihalko in sedežnico na Veliko planino

Kupon in pogoje sodelovanja o nagradni igri si lahko ogledate na naši spletni strani www.velikaplanina.si

Lov za pastirjevim zakladom

Nedelja, 29.10.2017 – 11.00 – 14.00 pred Preskarjevim muzejem

Lov za pastirjevim zakladom je nezahtevna družinska pustolovščina, ki vas bo z namigi in ugankami vodila po naravnih in kulturnih znamenitostih in skritih kotičkih Velike planine. Odkrivali boste zgodovino Velike planine, pastirske zgodbe in pravljična bitja, ki živijo ali pa so nekoč živela na Veliki planini. Pridružite se nam in tokrat na drugačen način odkrijte lepote in skrivnosti, ki jih ponuja planina.

Velika planina d.o.o