Naslovnica / NOVICE / Kako je mogoče: vnuk in babica z isto težavo?

Kako je mogoče: vnuk in babica z isto težavo?

Matej si nikoli ni mislil, da bo nekoč odkril, da njega in njegovo babico lahko muči ista težava! Nemogoče, si je mislil, več kot petdeset let naju loči! Matej jih je pravkar dopolnil dvajset, aktiven športnik je in ves čas pazi na prehrano. Krče v mišicah in stalno utrujenost je dolgo pripisoval pretiravanju pri treningih, k zdravniku pa je odšel, ko so se pojavili zoprni glavoboli.

Njegova babica Nada jih ima čez sedemdeset in leta so že prinesla svoje. Pogosteje toži nad bolečinami v sklepih, mnogo hitreje stakne kako okužbo, sluh in vid pa sta se ji hudo poslabšala. Ko se je kar naenkrat pričela spopadati še s stalno zaspanostjo in omotico, ko so migrene postale neobvladljive, pridružila pa se jim je še vrtoglavica, jo je zdravnica poslala na preiskave.

Matej in babica Nada se nista mogla načuditi izvidom: pri obeh so odkrili pomanjkanje magnezija! Simptomi pomanjkanja so namreč tako obsežni, da jih sama nikoli ne bi pripisala istemu vzroku.

Življenjsko pomemben mineral

Mineral, ki ga imamo ljudje v telesu le 25 do 30 gramov, dobro polovico od tega v kosteh, je tako pomemben, da imamo zaradi njegovega pomanjkanja lahko velike zdravstvene težave. Stroka pravi, da je vključen kar v 300 biokemičnih procesov našega telesa. Če jih naštejemo samo nekaj: sodeluje pri delovanju živčevja, mišic in kosti, pri uravnavanju glukoze v krvi in krvnega tlaka ter pri presnovi. Prav zato se primanjkljaj magnezija kaže na veliko načinov.

Naše telo ga ne proizvaja

Naše telo magnezija samo ne proizvaja, kar pomeni, da moramo vsega v telo vnesti sami. Med 300 in 400 miligrami ga potrebujemo na dan. Če ga ne vnesemo toliko, ga bo telo nekaj časa črpalo iz zalog v kosteh ter ga manj izločalo preko ledvic, potem pa se bodo začele zdravstvene težave. Znano je tudi, da nam vsebnost magnezija v telesu zmanjšujejo tudi stres, preveč alkohola in nekatera zdravila.

Znaki pomanjkanja magnezija

Mišični krči in bolečine v mišicah so med najbolj opaznimi posledicami. Pomankanje magnezija je lahko krivo za našo nespečnost, za previsok krvni tlak in tudi za hormonske težave. Tudi vrtoglavica, omotičnost, pomanjkanje energije, nezbranost, glavoboli in migrene lahko nastanejo prav zaradi premajhnega vnosa magnezija v telo. Veliko vlogo pa ima tudi pri nastanku osteoporoze.

Kdo je bolj ogrožen

Med tiste, ki bi magnezij morali v telo vnašati bolj načrtno, sodijo športniki, nosečnice, matere, ki dojijo, in starejši ljudje. Pri vseh teh je izločanje magnezija iz telesa še bolj intenzivno.

Premagovanje bolečine z magnezijem

Strokovnjaki odkrivajo, da ima magnezij pomembno vlogo tudi pri uravnavanju bolečine v telesu. Zato priporočajo, da ga jemljemo ob menstrualnih krčih, pri migrenah in tenzijskih glavobolih, pri nevropatski bolečini, ki nastane pri poškodbah obkrajnega in osrednjega živčevja, pa tudi pri pooperativnih bolečinah, pri artritisu in fibromialgiji.

Magnezij v hrani

Večinoma dovolj magnezija dobimo s hrano, če se le prehranjujemo zdravo in pojemo dovolj sveže zelenjave, polnovrednih žit, semen, oreščkov in sadja. Priporočljivo je uživanje mandljev, bučnih in sončničnih semen, kakava, otrobov, arašidov, polnozrnatih kruhov, špinače, fižola in rib, nekaj ga je tudi v mesu, ribah in mlečnih izdelkih.

Nekaj iz naše ponudbe :

Bela štacunca Kamnik

Bela štacunca je nekaj posebnega; le če jo boste obiskali, boste vedeli, zakaj…

Poiščite nas v Kamniku, na Ljubljanski cesti 4F.

Kontaktni podatki

Telefon: (01) 77 70 380 ali 031 309 345
E-mail: belastacunca.kamnik@tosama.si

Delovni čas

Od ponedeljka do petka od 10. do 18. ure.
Ob sobotah od 8. do 13. ure.
Ob nedeljah in praznikih zaprto.

Tosama d.o.o.