Naslovnica / NOVICE / Kam sest’ ko pride v mesto Kamfest?

Kam sest’ ko pride v mesto Kamfest?

Prvi dan težko pričakovanega kamniškega festivala je včeraj popestril večer nemalo obiskovalcem, nekateri izmed njih pa so si, sem ter tja, zagodrnjali tudi kako mastno v brk zaradi preventivnih ukrepov.

Dopoldne se je v dvorcu Katzenberg odvila delavnica, ob zidu nekdanje smodnišnice sta bili odprti razstavi Volkulje Bele in fotografij Dušana Letnarja, svoja vrata je odprla tudi kamniška kulturna četrt, kjer so se nekoliko kasneje na pesniškem mnogoboju pomerili pesniki, galerija Pogled je odprla vrata obiskovalcem za ogled utrinkov iz karantene, zvečer pa se je pričel uradni, odrski del letošnjega festivala Kamfest.

V parku Evropa so tako na svoj račun prišli najmlajši kjer jih je zabaval krtek Zlatko – na glavo se mu je namreč podelalo… nekaj pač. Kasneje se je na isti lokaciji odvil tudi KUL petek s prijatelji iz Dixielanda, postregli pa niso zgolj z jazzovsko glasbo temveč tudi z dobro hrano in pijačo lokalnih gostincev.

Na mestnem odru je zbrane, tiste z vstopnicami in tudi ostale, zabaval poznani slovenski kantavtor Adi Smolar, ki je nekoliko pomenljivo zapel tudi svojo skladbo, ki pravi “Slovenci nehajmo ga srat, dejmo raje bolj sodelovat!”.

Kljub oznakam, napisom z navodili in nagovarjanju osebja se je marsikdo le nasmejal, namesto maske poveznil čez obraz majico (ali v nekaterih primerih vrečko iz bližnje trgovine), na hitro in le z očmi ošvrknil razkužilo in se pomešal med ostale poslušalce.

Nadejamo se, da je bil prvi festivalski dan le vaja za prihajajoč teden Kamfesta in da so se tudi tisti malo manj obveščeni obiskovalci naučili voznega reda, ki velja za letošnji festival. Na prizoriščih je, ob upoštevanju oznak, prostora za obiskovalce več kot dovolj, v večini primerov pa vas pred odrom počakajo tudi sedišča, kjer se lahko odpočijete po pohajkovanju skozi mesto.

Kamfest zopet polni mestne ulice

Včeraj se je s prvimi festivalskimi dogodki začel Kamfest 2020. Vse do prihodnje sobote bo mesto migalo v ritmih enega večjih letošnjih slovenskih festivalov. Kamnik bo zavzelo prek 50 dogodkov, ki bodo polnili festivalska prizorišča.

Ob otvoritvi Mestnega odra sta pred koncertom Adija Smolarja zbrane pozdravila vodja programskega odbora letošnjega Kamfesta Goran Završnik in župan Občine Kamnik Matej Slapar. Zaželela sta veliko zabave in dobre volje ter poudarila pomembnost festivala in gojenja kulture tudi v teh časih, ki od nas zahtevajo več pozornosti in upoštevanja preventivnih ukrepov.

Včerajšnje dogajanje se je sicer začelo s turboburleskno delavnico Kako postati dober tat? Popoldansko dogajanje se je pričelo na Otroškem odru z lutkovno predstavo o krtku Zlatku in kakcu, ki je padel z neba, nadaljevalo pa z že omenjenim koncertom Adija Smolarja, ki je navdušil zbrano množico. Iz Parka Evropa je zopet zadišalo po KUL petku, ki zibal s Prijatelji Dixielanda, za poetično poslastico večerja pa je poskrbel pesniški slam PestBesed na odru Kreativne četrti Barutana. Dogajanja je bilo dovolj, da je bilo poskrbljeno za čisto vse okuse.

Program se nadaljuje tudi danes, ko bo festival odprl novo prizorišče na Odru Zaprice. Se vidimo v centru!

 

Besedilo: Festival Kamfest in www.kamnik.info
Fotografije: Aleš Romaniuk in www.kamnik.info