Naslovnica / NOVICE / Kamfest je v polnem pogonu

Kamfest je v polnem pogonu

Kamfest se je začel in že prvi večer na ulice Kamnika privabil precejšnje število obiskovalcev med katerimi je bilo opaziti tudi precej tujih turistov, mestne ulice pa so bile polne ljudi še pozno v noč.

Vse skupaj se je začelo s Festivalom piva in Okusov Kamnika, ki se je tudi letos izkazal kot pravi hit, saj bi lahko rekli, da je bil, vsaj po številu obiskovalcev, ki so se zbrali in zadrževali na Trgu talcev, nekako skorajda osrednje prizorišče sinočnjega festivalskega dogajanja. Ponudba piva in hrane na stojnicah je bila več kot mamljiva, vzdušje sproščeno in Trg talcev je bil nekakšna točka stalnica na katero so se obiskovalci, po krajših, ali daljših izletih na druga prizorišča, kjer se je odvijal program, nenehno vračali.

kamfest  8

 

Ulico med Glavnim trgom in Samčevim predorom so prijetno poživile stojnice z najrazličnejšo ponudbo domačih in gostujočih kreativcev. Sejemska ponudba izdelkov, predvsem nakita in dekorativnih izdelkov, vmes pa se najde tudi kaj uporabnega, je vsako leto boljša in nemalo obiskovalcev, predvsem pa tujcev, ki jih je bilo sinoči v mestu opaziti in slišati kar nekaj, se je z veseljem zadržalo ob stojnicah, kjer so nekateri tudi kaj kupili. Prodajalci se nad prometom prvega dne sicer niso ravno pritoževali, ena izmed prodajalk, ki je bila s svojo stojnico na Kamfestu že lani, pa je povedala, da je bilo na ulicah pod Malim gradom obiskovalcev lani kar precej več, promet pa boljši.

kamfest  104

 

V Malograjskem dvoru je bila včeraj, v sodelovanju z Društvom starodobnih vozil, odprta tudi zanimiva razstava motorjev znamke Indian ter fotografska raztava slik, ki jih je posnel Janez Kukec Mezek. Razstava je nedvomno vredna ogleda, v času Kamfesta, pa si jo lahko ogledate v prostorih hotela Malograjski dvor.

kamfest  23

 

Uradno odprtje festivala se je, brez kakega večjega pompa in konfetov, zgolj z manjšo cirkuško povorko in kratkim nagovorom direktorja festivala Roka Kosca in podžupana Igorja Žavbija, odvilo v času TV Dnevnika, prisotni pa so lahko uživali v spontanem nastopu uličnih artistov, žonglerjev in akrobatov, med katerimi največ vzdihov požela akrobatka, ki je svoje vragolije zganjala nad Samčevim predorom, kjer bi moral biti sicer izobešen tudi mamut, ampak je organizatorjem očitno zmanjkalo časa, da bi ga uspeli pravočasno obesiti.

kamfest  56

 

Kar nekaj pozornosti, predvsem pa ugibanj o pomenu in namenu, je požela tudi napihljiva skulptura kamniške kiparke Nine Koželj, ki je zavzela t.i. »Titanik«, ladijskemu premcu podobno teraso pod Malim gradom, s katere so nas že nemalokrat nagovorili različni, bolj ali manj pomembni, govorniki. Iz velike, napihnjene glave tokrat sicer ni slišati govorov, saj iz njenih ust zgolj prijetno pihlja, je pa simbolika skulpture poimenovane »Flowjob« lahko vseeno kar precej pomenljiva.

kamfest  75

 

Vrhunec večernega dogajanja je bil nastop skupine Lačni Franz na Malem gradu, kjer se je zbralo kar precej gledalcev, dasiravno prizorišče ni bilo tako polno, kot bi bilo morda lahko pričakovati ob nastopu domala legendarne skupine, ki pa, kljub dokaj solidnemu nastopu, resnici na ljubo, ni več to kar je bila nekdaj, vtis ob nastopu Lačnega Franca, pa je precej zagrenilo tudi precej slabo ozvočenje, ki ni nudilo ravno ušesa božajočih glasbenih užitkov, kar pa večine izmed prisotnih, ki so prišli prisluhnit skladbam iz železnega, vendar že kar nekoliko zarjavelega programa skupine, ki je svoje najboljše čase preživela že pred desetletji. Vseeno je bil nastop zadovoljiv, obiskovalci pa na splošno zadovoljni.

kamfest  80

 

kamfest  94

Svojevrstno preobrazbo je sinoči doživela tudi Malograjska kapela, ki so jo organizatorji spremenili v točilnico za kamniške pomembneže, kamor je bil dostop mogoč le s posebnimi, VIP vstopnicami in kjer je kamniška »družabna smetana«, vzvišeno, predvsem pa odmaknjeno od oči in fotoaparatov oz. novinarjev in fotografov, lahko v miru spremljala nastop Lačnega Franza ter se, ob srebranju penine, bolj kot nastopu, posvečala svojim bakanalijam. Bržčas je tovrstna preobrazba kapele spravila nasmešek na usta tudi zakleti ajdovski deklici Veroniki, saj ne smemo pozabiti, da je na mestu malograjske kapele nekdaj stalo pogansko svetišče, se pa ob tem utegne nekoliko bolj kislo smejati kamniški župnik, ki bo v prihodnje najbrž trikrat premisliti, če bo še kdaj dopustil, da se posvečen prostor kapele spremeni v nekakšno »leglo razvrata«, pa četudi na najvišji ravni.

kamfest  95

Večerni oder, ki se je letos iz Samčevega predora preselil na parkirišče pri Kavarni Veronika, kar je, kljub nekoliko nerodni postavitvi odra, dobrodošla sprememba, kajti nastopajoči, v prepišnem mimobežnem toku obiskovalcev v Samčevem predoru, v preteklih letih nekako niso prišli do izraza. Večerni oder prvega festivalskega dne je, z elektro rock ritmi, zasedla skupina Karmakoma, ulice in lokali mesta, pa so bili še pozno v noč polne ljudi, ki jih je Kamfest uspel privabiti na plano, da je Kamnik ponovno spominjal na pravo turistično mesto, ki je tudi ob večerih polno življenja.

kamfest  115

Da je v mestu kar nekaj tujih turistov, je bilo zaznati že na posameznih prizoriščih, denimo na Trgu talcev, kjer se je že sredi popoldneva, ob prvih zaigranih taktih ansambla, ki je med pivoljubci skrbel za še boljše razpoloženje, sproščeno zavrtela skupna starejših tet, kar je v Kamniku vedenje, ki si ga večina kamniških starejših gospa, če že sploh, upa privoščiti šele v poznih večernih urah, ko luči že nekoliko pojenjajo, pa še to običajno le v primeru, če je naključje hotelo, da so družno zaužile kak kozarec alkohola več, kot ga narekuje zadržana kamniška ‘spodobnost’.

No, vsaj v času Kamfesta, na katerem povečini prevladujejo obiskovalci mlajše in srednje generacije, se meje primernega vsaj nekoliko premaknejo v bolj sproščeno območje, da tudi Kamničani in Kamničani spoznamo, da so prireditve in glasbeni dogodki, ki spremljajo festival, namenjeni predvsem zabavi ter ne zgolj oddaljenemu pasivnemu spremljanju, pri višek udejstvovanja predstavlja mlačen aplavz nekje z obrobja dogajanja.

 

Zatorej, če ste sinočnji prvi dan festivalskega dogajanja morda zamudili, pojdite ven in se zabavajte, kajti današnja sobota bo še bolj pestra in zabavna, kajti program za danes je več kot natrpan.

Kaj vse se bo dogajalo, pa si lahko preberete v nadaljevanju.

Kamfest – program 2. dne festivala (8. avgust 2015)

10:00Dom kulture KamnikPripovedovalska delavnica
15:00Trg talcevFestival piva in Okusov Kamnika
17:00Park mladih – Park EvropaPark mladih: prijateljske igre, Studio Sezam
17:00Sejem DiversityDiversity – express yourself
17:00Keršmančev parkDružinsko športno-ustvarjalno dogajanje
18:00Otroški oderFourklor in Priden možic: Cirkus na mesec
19:00Grad Zaprice – MMKMuzejska delavnica: Življenje v srednjem veku
19:00Grad Zaprice – MMKJavno vodstvo po razstavi Odsevi kamniških tisočletij s poudarkom na srednjeveškem Kamniku
19:30Samčev predorAla Kart: Trio Šardone
20:00Prireditve drugih organizatorjevLounge DJ glasbeni večeri
20:15Glavni oderČompe
20:30Prireditve drugih organizatorjevSeviqc Brežice: Svetilen (Rusija)
21:00Elektrinin oder KatzenbergKino Kamfest: Mama je ena sama
22:00Večerni oderMarko Brecelj
22:15Elektrinin oder KatzenbergGledališka skupina Oksimoron: Panj
23:30Elektrinin oder KatzenbergAleluja Bataljona – razgovor o samoniklih prizoriščih