Naslovnica / NOVICE / Kamfest se je začel z veličastno vrnitvijo “Lenih kraljev”

Kamfest se je začel z veličastno vrnitvijo “Lenih kraljev”

Četudi se je Kamfest 2018 včeraj šele začel, smo bili bržkone že prvi večer priča enemu izmed vrhuncev letošnjega kamniškega poletnega festivala, za katerega je, po dobrem desetletju premora, s presenetljivo in domala veličastno vrnitvijo na glasbene odre, poskrbela kar dodobra osvežena in nadgrajena, vsaj v širših lokalnih krogih pa tudi že kar legendarna rock’n’roll skupina Arche.

Kamnik je sinoči znova zaživel v težko pričakovanem poletnem festivalskem utripu, ki ga bo napolnjeval vse do konca prihodnjega tedna. Sam začetek jubilejnega, že 15. Kamfesta po vrsti, pa je bil več kot obetaven, saj je že utrip prvega dne oz. večera konkretno nakazal, da bomo najbrž res, kot zagotavljajo organizatorji, priča enemu izmed najboljših festivalov doslej.

Če so si obiskovalci v soparnih poznopopoldanskih urah prvega festivalskega dne, ki običajno postrežejo z raznolikim dogajanjem, v veliki meri namenjenim predvsem najmlajšim, še nekoliko sramežljivo oz. preznojeno tipaje prihajali ogledovat festivalska prizorišča, se je slika proti večeru povsem obrnila.

V Keršmančev park, ki je, zavoljo gradbenih del v mestu, tudi letos osrednje prizorišče kamfestovskega dogajanja, se je namreč, skupaj z mrakom, od vseh strani začela zgrinjati množica obiskovalcev vseh starosti, med katerimi pa so v precejšnji meri vendarle prevladovali pripadniki generacije, ki je, po predolgih letih lokalnega rockerskega posta, mnogi med njimi tudi v spremstvu svojih najstniških otrok, želela prisostvovati velikemu in težko pričakovanemu dogodku, vrnitvi legendarne skupine Arche, ob katere komadih je večina izmed njih, na različnih žurih in koncertih, še v prejšnjem stoletju oz. tisočletju, preživela dobršen, če ne celo najlepši del svoje mladosti.

Ker pa znajo biti tovrstne vrnitve včasih kar tvegana zadeva, je bilo nekaj treme in nervoze pred nastopom zaznati, ne le med člani nekoliko spremenjene, razširjene in osvežene, zdaj kar devet članske zasedbe skupine Arche, ampak tudi med samimi obiskovalci, ki so se, dodobra prepojeni z nostalgijo in lepimi spomini nekdanjih dni, vsaj malce bali, da bi kamniška, nekdaj mladostniško energična rockerska zasedba, pod pezo let glasbene odsotnosti, utegnila vendarle nekoliko preveč zarjaveti ter pokvariti vtise iz preteklosti, ampak…

Strah in trema sta bila povsem odveč, kajti že po prvih nekaj uvodnih taktih je bilo  jasno, da so Arche-jevci, letom navkljub, v preklemansko dobri formi, če ne celo boljši, kot so bili kadajkoli.

V Keršmančevem parku je, ob domala tri desetletja starih komadih, ki so bili tekom včerajšnjega koncerta podani na nov, prijetno svež in kvalitetno nadgrajen način, ki pa vseeno ostaja dosledno zvest izročilu, zvoku ter prepoznavnemu slogu »Lenih kraljev«, dejansko vse zadišalo po starih časih, kajti Arche so, ne le presenetili, ampak tudi (ponovno) navdušili in povsem očitno je, da ne Arche-ju, ne njihovi zvesti publiki, ki se utegne po včerajšnjem nastopu obilno okrepiti tudi s poslušalci iz generacije njihovega naraščaja, očitno sanj še nihče uspel vzeti.

Že res, da čas iz nas dela starce, ampak ob prepevanju pesmi brez refrenov, skupaj z Arche, v velikem svetu še naprej ostajamo rožnato bledolični klateži z Balkan ekspresa, ki ljubijo z očmi kristalnih biserov, veter pa, če le nismo postali versko, ali kako drugače blazni, še naprej ostaja naš prijatelj.

Maksimalno rock’n’roll, pa četudi ni nič večno!

Fotografije: Kamnik.info in Aleš Romaniuk

Fotoutrinki 1. dne festivala Kamfest 2018