Naslovnica / NOVICE / Kamfestovska prizorišča se počasi zapirajo

Kamfestovska prizorišča se počasi zapirajo

Kamfest 2020 se počasi zaključuje, saj sta pred nami zgolj še dva festivalska dneva, nekatera prizorišča pa so svoja vrata že zaprla.

Kot običajno so včeraj, sedmi kamfestovski dan na svoj račun najprej prišli otroci, ki jih je v parku pri železniški postaji razveselil čarovnik Sebastjan.

Ljubitelji umetnosti, ki se jih je skorajda trlo, so si lahko v galeriji Pogled ogledali razstavo likovnih del Klementine Golja, nekaj zrn ustvarjalnosti pa je vse kamfestovske dni natrosenih tudi v južnem delu smodnišnice.

Le-tega želi Občina Kamnik, za preklemansko drage denarje in v domala nespodobno izsiljevalskem poslu, kani celo odkupiti, saj ji želijo razprodajalci tamkajšnjih zemljišč obenem podtakniti tudi barutanske ceste, ki jih potrebujejo izključno zdajšnji lastniki tamkajšnjih zemljišč, ki pa cest (šparovno) nočejo odkupiti sami, obenem pa se bojijo, da jih bo kupil zasebnik ter jim njihovo uporabo pa zaračunaval, zaradi česar bi raje videli, da jim ceste, za blagor njihega mirnega spanca in denarnic, “častijo” občani in občanke Kamnika.

Tudi zaradi tega so Karantenske pesmi Janija Kovačiča v smodnišnični kulturi coni, ki bi jo lahko označili za najpomembnejšo novost oz. pridobitev letošnjega Kamfesta, zvenele še nekoliko bolj aktualno.

Večerno dogajanje v mestu so tamkaj, kjer je nekdaj menda telovadil sam Tito, popestrili člani zasedbe Moonlight Sky, ki sicer niso telovadili, so pa vseeno, kljub strogi prepovedi plesa in rajanja, uspeli vsaj razgreti pridno sedeče občinstvo.

Nekoliko kasneje so se lahko obiskovalci, v po mitološki kravi poimenovanem parku, od vavčerjev in počitnic poslavljali z domačo zasedbo Čao Portorož,

medtem, ko je na Zapricah godel Duo Ponte, pa so svoje stojnice začeli pospravljati tudi najvztrajnejši kramarji na tradicionalnem festivalskem “Ponte Rossu”, s katerega se že cel teden vije sladkoben vonj talečega cukra.

Festivalski utrip, kljub temu, da na omejenih prizoriščih dosledno izvajajo vse predvidene oz. zapovedane ukrepe, ki gredo marsikomu že pošteno na živce, mesto vsak večer dodobra in nadvse dobrodošlo poživi, žal pa bo temu tako samo še dva večera zapored, saj se letošnji Kamfest počasi izteka.

Fotoutrinki sedmega dne festivala Kamfest 2020

 

Fotografije: Aleš Romaniuk, Kartini Djalil in Kamnik.info