Naslovnica / NOVICE / “Kamnikbus” se poslavlja

“Kamnikbus” se poslavlja

Mali, simpatični avtobus s planšarjem – “Kamnikbus” bo, s 1. februarjem 2015, prenehal z vožnjo.

Po informacijah Občine Kamnik, naj bi do ukinitve »Kamnikbusa« prišlo zaradi spremenjene odločitve Direktorata za promet pri Ministrstvu za infrastrukturo. Z omenjenega ministrstva so namreč sporočili, da so po proučitvi linij ugotovili, da gre za enake avtobusne linije, kot so navedene v tripartitnem dogovoru med Občino Kamnik, pristojnim ministrstvom in podjetjem Kam-Bus d.o.o., za katere se konec avgusta 2015 izteče prehodno obdobje. Ministrstvo po tem datumu omenjenih lini ne namerava več registrirati, zato pričakujejo, da bo Občina Kamnik našla ustrezno rešitev oz. izvedla javni razpis, čeprav ministrstvo zaradi “Kamnikbusa” ni imelo nobenih dodatnih obveznosti.

Projekt “Kamnikbusa” je v celoti financirala Občina Kamnik, simpatičen mali avtobus s planšarjem, pa se je kar dobro prijel, čeprav je, resnici na ljubo, pogosto vozil tudi prazen. Ukinitev “Kamnikbusa” obžalujejo tako na Občini Kamnik, kot tudi v podjetju Kam-Bus d.o.o.

Kam-Bus uporabnice in uporabnike avtobusnih linij obvešča, da bo podjetje zagotovilo redne avtobusne linije, kot ste jih bili vajeni pred uvedbo »Kamnikbus-a«, hkrati pa vas obvešča, da vam bodo po ukinitvi »Kamnikbus-a« vrnili denar za neizrabljene kuponske vozovnice.

Ukinitev katerekoli linije javnega potniškega prometa je zagotovo precejšen udarec za vse uporabnike, zato bi v prihodnosti najbrž kazalo razmisliti tudi o drugačnih, modernejših in uporabnikom prijaznejših oblikah javnega potniškega prometa, denimo o uvedbi krožnih taksi-kombi-bus linij, kakršne so že nekaj časa uveljavljene na obali. “Kamnikbus” bi bil za kaj takšnega kot nalašč, saj bi denimo lahko obiskoval tudi vasi in zaselke, ki so od ustaljenih avtobusnih postajališč precej oddaljene.

Foto: Kam-Bus