Naslovnica / NOVICE / Kamnik busa z novim letom ne bo več

Kamnik busa z novim letom ne bo več

Prikupni mali avtobus s planšarjem, ki ga poznamo kot Kamnik bus, bo z novim letom ukinjen.

Pred dnevi smo v uredništvo prejeli informacijo, da bo Kamnik bus z novim letom ukinjen, kar pa je bilo, glede na visoke stroške subvencioniranja in razmeroma majhno število prepeljanih potnikov, najbrž samo vprašanje časa.

V letošnjem letu je bilo s KamnikBusom (od januarja do oktobra) prepeljanih okrog 20.000 potnikov, Občina Kamnik pa je samo v letošnjem letu za sofinanciranje omenjenega avtobusa porabila že 126.180 evrov. Nedvomno gre za zelo velik znesek, ki ga Kamnik bus, četudi nekaterim občanom predstavlja pomembno povezavo, težko upraviči, vzroke za ukinitev priljubljenega avtobusa, pa ne gre pripisati zgolj občini, ampak  predvsem državi, ki nenehno znižuje sredstva, ki jih občine prejemajo za svoje delovanje.

Ob informaciji, da se Kamnik bus z novim letom ukinja, smo za pojasnilo zaprosili tudi Občino Kamnik, kjer so v odgovoru zapisali: »Zavedamo se, da je »Kamnik bus« marsikateri občanki in občanu olajšal pot od točke a do točke b, zato tudi ni bilo v našem interesu, da se ga ukini. To smo dokazali že v lanskem letu, ko nam je pristojno ministrstvo hotelo avtobus ukiniti. Takrat jim ni uspelo, a je tokrat uspelo vladi. Z zmanjšanjem sredstev oziroma nedopustnim nižanjem povprečnine, nas je pripeljalo do točke, da smo prisiljeni ukinjati uspešne projekte.  

Zaradi tega bo KAM-BUS s 1. 1. 2016 zagotovil redne avtobusne linije kot so jih bili vajeni občani pred uvedbo »Kamnik bus-a.« S 1. 1. 2106 bodo občankam in občanom za neizrabljene kuponske vozovnice vrnili denar, v kolikor jih ne bodo mogli izkoristiti na njihovih rednih linijah.«

Posamezni občani bodo ukinitev Kamnik busa nedvomno precej občutili, razen, če bodo v podjetju KamBus morda slednjič vendarle pokazali nekaj več prožnosti in prilagodili svoje avtobusne prevoze potrebam trga in potnikov. Nedvomno še bolj dobrodošel, pa bi bil pojav zasebne konkurence, ki bi na območju občine Kamnik uvedla krožne oz. linijske taksi prevoze ter javni potniški promet, spričo trenutno redkih javnih povezav, naredili bolj zanimiv in dostopen tudi širšemu krogu uporabnikov.