Naslovnica / ŠPORT / Kamniška atleta Agata Zupin in Jure Grkman v evropskem atletskem vrhu

Kamniška atleta Agata Zupin in Jure Grkman v evropskem atletskem vrhu

V mesecih, ko se večina mladih predaja užitkom poletja, je za najboljše atlete višek sezone, ko na evropskih in svetovnih prvenstvih z rezultati potrjujejo svojo dobro pripravljenost.

Po  velikem in odmevnem uspehu kamniških organizatorjev Evropskega prvenstva v gorskem teku se je pozornost  ljubiteljev atletike preusmerila na atletsko stezo.  In tudi tu ne gre brez pridiha Kamnika. Dobro delo trenerja Damjana Zlatnarja v mladem društvu AD Kamnik in pogoji, ki so jih atleti pridobili z izgradnjo novega stadiona, kažejo navdušujoče rezultate.

V teh dneh v italijanskem Grosettu poteka mladinsko evropsko prvenstvo. Številno zastopstvo mladih slovenskih atletov dopolnjujeta tudi mlada kamniška atleta, Agata Zupin in Jure Grkman.

Agata Zupin je letošnjo pomlad presenetila atletsko javnost kar s petimi mladinskimi državnimi rekordi v najkrajših atletskih disciplinah. Čeprav je še mladinka, ji je uspel pravi podvig, saj je vrhunske rezultate nadgradila še z normo v teku na 200 m za letošnje svetovno prvenstvo v Londonu.

Tako je bila odločitev, v kateri disciplini nastopiti na evropskem prvenstvu vsekakor težka. Vendar izkušnje njenega trenerja, dvakratnega olimpijca in državnega rekorderja na visokih ovirah Damjana Zlatnarja kažejo, da je njen nastop v teku na 400 m z ovirami zadetek v polno.

Agata z novim državnim rekordom v finale

Po včerajšnjem nastopu v kvalifikacijah je v današnjem polfinalu Agata prepričljivo bila najhitrejša. Po usklajenem ritmu med ovirami je v cilju najbližje zasledovalke prehitela za več kot sekundo.  Dosežen rezultat (56.52) mlade atletinje iz Komende, ki je v konkurenci mladink letos najboljša na stari celini in tretja na svetu je z današnjim dnem tudi članski državni rekord.

Rezultat, ki je lep obet za jutrišnji finalni nastop.

Jure Grkman, letos najhitrejši Slovenec v teku na 100 m in mladinski državni rekorder (10.52) je nastopil v teku na 200 m. Včerajšnje kvalifikacije je uspešno opravil in se uvrstil v polfinale.

Današnji nastop je končal na 20. mestu. Glede na dejstvo, da so sprinterske discipline najbolj množične, je uvrstitev  mladega atleta v evropski vrh lep uspeh in nova spodbuda za nadaljnje delo.

Jutri, v nedeljo ob 16.00 bomo stiskali pesti. Za Agato, kamniško in slovensko atletiko!

Predvajanje v živo lahko spremljate na spletni povezavi:  http://www.european-athletics.org/

Srečno Agata!

Roman Lazar
Fotografije: Atletska zveza Slovenije