Naslovnica / ŠPORT / Kamniške “princeske” so državnim prvakinjam ukradle niz

Kamniške “princeske” so državnim prvakinjam ukradle niz

Odbojkarice druge ženske ekipe Calcit Volleyja so v svojem debiju v 1. DOL za ženske v domači dvorai izgubile proti Novi KBM Braniku z 1:3 (-19, 23, -7, -15). V prihodnjem krogu bodo Kamničanke, v soboto, 20. oktobra, gostovale v Kopru pri ekipi Ankaran Hrvatini.

Calcit Volley II – Nova KBM Branik 1:3 (-19, 23, -7, -15)

Kamnik – športna dvorana Kamnik, gledalcev 150. Sodnika: Pevc (Škofja Loka), Vrenko (Šempeter v Savinjski dolini).

Calcit Volley II: Krašovec 8, Špoljarič 2, Topič, Šeme (L), Lužovec , Javornik 1, Juhant, Ahačič, Bošeska, Žužek, Zatković 16, Sitar 6, M. Jerala 10, Gojak (L). Trener Franci Obolnar.

Nova KBM Branik: Mlakar, Kaučič 4, Sužnik (L), Dobaj (L), Bračko 3, Najdič 4, Kočar 2, Sobočan 12, A. Jerala 4, Pintar 21, Blagne 8, Lorber Fijak 16. Trener: Samo Miklavc.

V svojem debiju na prvoligaški sceni so mlade kamniške odbojkarice gostile aktualne slovenske državne prvakinje in pričakovano ostale praznih rok. Toda v drugem nizu so presenetile Mariborčanke ter prišle do svojega prvega osvojenega niza med najboljšimi slovenskimi klubi, kar bi lahko bila zanje dodatna motivacija v nadaljevanju prvenstva.

Tudi pod vtisom slovesa nasprotne ekipe so domače odbojkarice v prvi niz vstopile z veliko mero spoštovanja, kar je bilo tudi razumljivo, saj z izjemo Eve Zatković in Manje Jerale do zdaj še niso igrale v prvi ligi. Ob težavah na sprejemu je ob zaostanku petih točk (3:8) domači trener Franci Obolnar vzel polminutni odmor, ki je sprostil njegove varovanke, ki so svoj zaostanek znižale le na dve točki (9:11). Vendar nadaljevanje za Kamničanke ni bilo več tako uspešno, čeprav so se nekajkrat izkazale v bloku in s prvim tempom, toda gostje, ki tekme niso začele v najmočnejši zasedbi, so imele v napadu več razpoloženih igralk. Ob koncu niza so Kamničanke na servis Eve Zatković dosegle štiri zaporedne točke ter nekoliko omilile svoj poraz.

Spodbuden konec uvodnega niza je vlil dodatno hrabrost mladim Kamničankam, ki so po napaki gostij prvič na tekmi prišle do vodstva (5:4). Po bloku Manje Jerale je bilo 11:9, zato je gostujoči trener Samo Miklavc vzel polminutni odmor, ki je nekoliko zaustavil nalet domačink. Na 12. točki je sledilo izenačenje, z blokom Brine Bračko pa so Mariborčanke spet prišle do vodstva (14:13). A le na kratko, kajti po novih dveh napakah gostij je bilo 16:14 za Calcit Volley II, ki je z asom razigrane Eve Zatković pobegnil na tri točke (18:15). Miklavc je posegel po novem polminutnem odmoru, z dvema blokoma Ele Pintar je sledilo novo izenačenje, tokrat na 19. točki, toda na servis Sare Sitar in z blokom Manje Jerale je bilo spet plus tri za Kamničanke (22:19). Čeprav so Mariborčanke izid na 22. točki izenačile, so domačinke z blokom Eve Zatković izkoristile drugo zaključno žogo za svoj prvi niz v prvi ligi.

Začetek tretjega niza je bil popolnoma v znamenju gostij, ki so na servis Ele Pintar dosegle pet zaporednih točk, pri zaostanku osmih točk (2:10) pa je Obolnar vzel še svoj drugi polminutni odmor. Tudi po njem so Mariborčanke, ki so prevladovale v vseh elementih igre, na podaji pa je svoje delo zelo dobro opravljala Sara Najdič, ki je v prvih dveh nizih igrala le na sredini drugega, vztrajno večale prednost. Za Kamničanke, ki so imele težave na sprejemu in v napadu, je bil niz izgubljen že sredi niza, ki se je končal z napako domače ekipe na servisu.

Tudi četrti niz se za domače odbojkarice ni začel dobro, kajti na servis Sare Najdič so Mariborčanke povedle s 5:1, po uspešnem napadu Anite Sobočan že z 11:6. Obolnar je posegel še po svojem drugem polminutnem odmoru, ki je njegove varovanke za trenutek vrnil v igro, vendar so imele gostje v svojih vrstah razpoloženo Elo Pintar. V domači ekipi je korak z gostjami držala Eva Zatkovič, ki je bila ob Manji Jerala tudi najbolj učinkovita igralka Calcit Volleyja II, kar ni bilo dovolj za preobrat. Še več, pri gostjah, ki so prevladovale tudi v bloku,  se je razigrala še Anita Sobočan, to pa je bilo dovolj za zmago Nove KBM Branika.

Izjavi po tekmi

Eva Zatković, korektorica Calcit Volleyja II: »Glede na to, da je bila to naša prva tekma v prvi ligi, smo prikazale solidno igro. Škoda, ker že v prvem nizu nismo začele bolj napadalno, vendar se mi zdi, da smo potem v drugem nizu prikazale zelo dobro igro. V tretjem nizu smo preveč popustile, še vedno nam manjka vztrajnosti, toda če bomo tako nadaljevale v nadaljevanju prvenstva, bomo lahko enakovredno igrale proti številnim ekipam v prvi ligi. Že prihodnjo soboto si na tekmi z Ankaranom lahko obetamo boljši izkupiček.«

Samo Miklavc, trener Nove KBM Branika: »Ne glede na nasprotnika smo veseli, da smo novo sezono začeli z zmago. Ker imamo nekaj težav s poškodbami, smo določene zadeve zarotirali, pokazalo pa se je, da bo tudi druga ekipa Calcit Volleyja dostojno igrala v prvi ligi. V tretjem nizu smo prišli do postave, ki je zaigrala dobro, kar nam je prineslo zmago. Priložnost so dobile tudi mlajše igralke, saj bo sezona še dolga in bodo morale igrati prav vse. Z nekaterimi stvarmi smo zadovoljni, druge bo treba še popraviti, toda tri točke so tri točke.«

Miha Štamcar