Naslovnica / NOVICE / Kamniški alpinist Marko Prezelj bo postal prvi alpinist s tremi zlatimi cepini

Kamniški alpinist Marko Prezelj bo postal prvi alpinist s tremi zlatimi cepini

Med letošnjimi prejemniki prestižnega zlatega cepina so tudi Luka Lindič (AO PD Celje – Matica), Marko Prezelj (AO PD Kamnik) in Aleš Česen (Alpski gorniški klub) s prvenstvenim vzponom v severni steni Hagshuja. Marko Prezelj bo, s podelitvijo še enega zlatega cepina, postal prvi alpinist na svetu s tretjim zlatim cepinom.

23. podelitev zlatega cepina bo med 9. in 12. aprilom 2015 v francoskem Chamonixu in italijanskem Courmayeurju, poleg slovenskih alpinistov pa zlati cepin prejmejo še ameriška naveza Tommy Caldwell in Alex Honnold za prečenje grebena Fitz Roy v Patagoniji ter ruska alpinista Aleksander Gukov in Aleksej Lončinski za vzpon v jugozahodni steni Tamserkuja v nepalski Himalaji; nagrado za življenjsko delo v alpinizmu pa znameniti britanski alpinist Chris Bonnington.

prezelj1

Aleš Česen, Luka Lindič in Marko Prezelj, s prvenstveno smerjo v Hagshuju prejemniki zlatega cepina 2015 (foto Marko Prezelj)

 

Marko Prezelj bo čez mesec dni postal prvi alpinist na svetu, ki bo zlati cepin prejel že tretjič. S sploh prvim podeljenim zlatim cepinom je strokovna javnost leta 1992 nagradila Marka Prezlja in Andreja Štremflja za prvenstveni vzpon po južnem stebru Kangčendzenge (8476 m) leto prej, leta 2007 pa je zlati cepin Prezelj prejel skupaj z Borisom Lorenčičem za preplezano novo smer v stebru Čomolharija (7326 m) leta 2006.

Iskrene čestitke!

Vir: Planinska zveza Slovenije (klik za ogled izvirnega članka Mance Čujež)
Foto: Marko Prezelj