Naslovnica / NOVICE / Kamniški dijaki tudi letos sodelujejo na Mladinskem parlamentu Alpske konvencije

Kamniški dijaki tudi letos sodelujejo na Mladinskem parlamentu Alpske konvencije

Kamniški gimnazijci letos ponovno sodelujemo na Mladinskem parlamentu Alpske konvencije (YPAC). Ta simulacija pravega parlamenta se bo letos odvila v štajerski prestolnici, Mariboru.

Pod Pohorje je naša delegacija prispela v ponedeljek popoldne po le slabih dveh urah vožnje. Da, le – navajeni smo namreč precej daljših voženj (7 ur do Innsbrucka, 5 ur do Bassana …), ki pa tokrat niso bile potrebne, saj nam je 2. gimnazija Maribor od desetih sodelujočih šol najbližja (če ne upoštevamo naše šole, seveda). Takoj ob prihodu so nas iz rok profesorjev »prevzele« družine gostiteljice, s katerimi smo nato preživeli preostanek dneva.

Torek smo kot prvi delovni dan otvorili s predavanji dveh strokovnjakinj za prst (letošnja krovna tema je namreč ohranjanje tal) – doktorice Ane Vovk Korže s Filozofske fakultete Univerze v Mariboru ter gospe Blanke Bartol z Ministrstva za okolje in prostor. Za dodaten veter v krila je s kratkim zaključnim govorom poskrbela gospa Taja Ferjančič Lakota iz Stalnega sekretariata Alpske konvencije. Po kosilu so prvič zasedali vsi štirje komiteji, vsak s svojo dodeljeno temo – 1. komite se bo letos pogovarjal o agrikulturi, 2. o prostorskem planiranju na podeželju, 3. o prostorskem planiranju v urbanih območjih, v 4. pa bo beseda tekla o naravnih nesrečah. Dan smo zaključili z večerjo in predstavitvijo vseh 10 delegacij – Kamnik (SLO), Maribor (SLO), Sonthofen (NEM), Rosenheim (NEM), Merano (ITA), Bassano del Grappa (ITA), Trogen (ŠVI), Chamonix (FRA), Innsbruck (AUT) in Vaduz (LIE).

Sredino jutro je zaznamoval World Cafe – strukturiran pogovorni proces, pri katerem udeleženci hitro menjajo mize ter s tem tudi teme pogovora, vsaka miza pa ima svojega »gostitelja«, ki ostaja na svojem mestu. V našem primeru je vlogo gostiteljev igralo 9 strokovnjakov tako ali drugače povezanih s prstjo ali z YPAC-om na splošno. Popoldanske ure so delegati preživeli v komitejih, kjer so v svoje postulate (jedrnati zaključki, ki predstavljajo končne izdelke komitejev) vnašali še zadnje podrobnosti. Prav ti postulati bodo namreč predstavljeni na jutrišnjem »finalu« YPAC-a, generalni skupščini. Več o tem pa v naslednjem članku …

Vitja Bizjak