Naslovnica / NOVICE / Kamniški gasilci so obeležili god svojega zavetnika sv. Florjana
PGD Špitalič

Kamniški gasilci so obeležili god svojega zavetnika sv. Florjana

Včeraj, 4. maja, je godoval sveti Florjan, zavetnik gasilcev, zato so se v številnih cerkvah v naši občini in drugod po Sloveniji v teh dneh zvrstile »Florjanove maše«.

PGD Kamniška Bistrica

Sveti Florjan velja za zavetnika pred ognjem, sušo, povodnjijo in vojsko. Veliko prostovoljnih gasilskih društev v Sloveniji ima njegov lik upodobljen na gasilskih praporih in pročeljih gasilskih domov.

PGD Tunjice

Največkrat je upodobljen med gašenjem požara z vrčem vode, čeprav v današnjem času gasilci posredujejo še pri mnogih drugih intervencijah kot zgolj gašenju ognja.

PGD Zgornji Tuhinj

Gasilci se na Florjanovo spomnijo vseh tovarišev, ki so že umrli ali bili poškodovani, ko so pomagali drugim. Prav tako se pri mašah zahvalijo ter prosijo svojega zavetnika za varnost na intervencijah, vajah ter pri ostalih aktivnostih, ko priskočijo sočloveku na pomoč.

PGD Tunjice

Gasilci iz več prostovoljnih gasilskih društev v občini Kamnik pa so utrinke z včerajšnjih in današnjih maš delili tudi na svojih družbenih omrežjih.

 

Med udeleženci maše v cerkvi v Šmarci smo lahko opazili tudi predsednika vlade Marjana Šarca,

PGD Šmarca in PGD Duplica.

maše na Šutni v Kamniku pa se je udeležil tudi častni občan in častni poveljnik Gasilske zveze Kamnik Jože Berlec, ki bo kmalu praznoval svoj 100. rojstni dan.

PGD Kamnik

Fotografije: Prostovoljna gasilska društva GZ Kamnik