Naslovnica / NOVICE / Kamniški gimnazijci že štirinajstič na izmenjavi v Nemčiji

Kamniški gimnazijci že štirinajstič na izmenjavi v Nemčiji

Drugi septembrski teden je 26 dijakov GSŠRM Kamnik obiskalo svoje vrstnike šole Kurfürst-Ruprecht-Gymnasium iz Neustadta (a.d.W).  Izmenjave med mladimi iz tega nemškega mesta in Kamničani so zdaj res že tradicionalne, saj so naši gimnazijci tja potovali že štirinajstič.

V času obiska je na »pobrateni gimnaziji« potekal projektni teden z naslovovm »Über den Grenzen« – Preko meja. Naši dijaki so na njem aktivno sodelovali v več kot 40 dejavnostih, poleg tega pa tudi na mestnem festivalu glasbe, gledališča in poezije Querfälltein. GSŠRM-jevci so nastopali na osrednjem festivalskem prizorišču pred mestno hišo, predstavili pa so se z dvojezičnim performansom o svobodi in ljubezni.

Poleg dogajanja na gimnaziji in v Neustadtu so si dijaki ogledali živahno študentsko mesto Heidelberg, grad Hambach, ki velja za zibelko nemške demokracije, s svojimi gostitelji pa so se odpravili tudi v Mannheim.

Novi dogodki, izkušnje in poznanstva , ki so se zvrstila  neverjetno hitro, pomagajo mladim izoblikovati pogled nase in svet, kar je ob vse večjem gospodarskem, kulturnem in družbenem prepletanju izredno dragoceno.

Gimnazijci iz Neustadta bodo z našimi znova izmenjali izkušnje spomladi, ko prihajajo v Kamnik.

Besedilo in fotografije: GSŠRM