Naslovnica / ŠPORT / Kamniški kegljači osvojili 7. mesto na NBC pokalu

Kamniški kegljači osvojili 7. mesto na NBC pokalu

Pretekli teden (28.9.-3.10.2015) je potekalo več mednarodnih pokalnih tekmovanj, ki predstavljajo enega izmed vrhuncev kegljaške sezone v mednarodnem merilu. Kamniški kegljači so se uvrstili na NBC pokal, kjer nastopajo tretje in četrto uvrščene ekipe državnih lig posameznih evropskih držav. Kamničani so na podlagi zelo dobrih rezultatov v ligaškem tekmovanju zelo samozavestno in z visokimi cilji odšli v avstrijsko mestece Ritzing, kjer je potekalo tekmovanje za NBC pokal. Za NBC pokal se je borilo 23 ekip iz 14-ih evropskih držav.

Tekmovanje za NBC pokal je sestavljeno iz dveh delov. Prvi del so kvalifikacije, kjer mora vsak posameznik podreti čim večje število kegljev, ki se nato prištejejo ekipnemu rezultatu. Ekipni rezultat predstavljajo rezultati šestih nastopajočih igralcev. Najboljše 4 ekipe v kvalifikacijah se nato pomerijo v izločilnih polfinalnih dvobojih in finalnem dvoboju. Po vrstnem redu so za KK Calcit Kamnik nastopali Klemen Mahkovic, Jure Starman, Damjan Hafnar, Peter Jantol, Franci Grubar in Marko Oman.

Prvi dan kvalifikacij se je za Kamničane začel fenomenalno. Klemen Mahkovic je s 606 podrtimi keglji postavil odlično izhodišče za nadaljevanje tekmovanja. Za Klemenom je bil na vrsti Jure Starman, ki pa se mu je nastop na zahtevnem kegljišču zelo ponesrečil. Jure je podrl 518 kegljev, kar je Kamničane nekoliko oddaljilo od tako želenega 4. mesta, ki še vodi v polfinalne dvoboje.

Drugi dan tekmovanja je z izjemnim rezultatom 617 podrtih kegljev Damjan Hafnar zopet priključil Kamničane v boj za najboljšo četverico. Kljub odličnemu rezultatu Damjana Hafnarja so morali kamniški kegljači še naprej loviti zaostanek za priključek k najboljšim ekipam. Peter Jantol je kot naslednji s svojim nastopom (560 podrtih kegljev) obdržal ekipo na 5. mestu in 13 keglji zaostanka za četrtim mestom.

Tretji dan je bil zadnji dan kvalifikacijskih bojev. Kot zadnja sta nastopala Franci Grubar in Marko Oman. Po nastopu Francija Grubarja, ki je podrl 556 kegljev, se je razlika do 4. mesta še nekoliko zmanjšala in vsi upi za uspešen preboj skozi kvalifikacije so bili položeni na kegljanje Marka Omana. Marko je kljub nekoliko slabšemu začetku svojo igro v vsakem setu nadgradil, toda 552 podrtih kegljev ni bilo dovolj, da bi se KK Calcit Kamnik uvrstil v polfinalne dvoboje. Tekmovanje za NBC pokal so Kamničani zaključili na 7. mestu in za 4. mestom zaostali le 27 kegljev. Zmagovalci NBC pokala so letos postali kegljači nemškega kluba SKC Victoria 1947 Bamberg.

Ko govorimo o slovenskih uspehih v kegljanju, je potrebno omeniti, da so kegljačice KK Lanteks iz Celja ponovne postale svetovne klubske prvakinje. Svojevrsten rekord so postavile tudi z desetim zaporednim finalom na Svetovnem pokalu. V moški konkurenci svetovnega pokala je zmagal nemški klub SKV Rot-Weiß Zerbst, za katerega nastopata tudi dva Slovenca: Uroš Stoklas in Boris Benedik. Odličen uspeh so s 3. mestom na Evropskem pokalu dosegli kegljači KK Triglav Kranj, ki so res vrhunsko odigrali dvoboj za tretje mesto in dosegli svoj novi ekipni rekord, ki zdaj znaša 3776 podrtih kegljev.

Po krajšem premoru zaradi evropskih ekipnih tekmovanj se v soboto nadaljuje državno ligaško tekmovanje. Najboljši kegljači KK Calcit Kamnika bojo v soboto, 10.10.2015 ob 17-ih gostili ekipo iz Nove Gorice. Ženska ekipa bo ob 14-ih gostila ekipo iz KK Ograjca. Vabljeni na ogled tekem.

Peter Jantol