Naslovnica / NOVICE / Kdaj (in na koga) bo padel stari podgrajski kostanj

Kdaj (in na koga) bo padel stari podgrajski kostanj

Stari kostanj pod Malim gradom se vse bolj nagiba nad Šutno in najbrž je le še vprašanje časa kdaj se bo podrl na ulico in parkirišče pri nekdanji knjižnici.

S pobočja Malega gradu se je na Samčev predor in Šutno v zadnjih letih podrlo že kar nekaj dotrajanih dreves oz. večjih vej, vse pa kaže, da se utegne kaj kmalu na precej prometno ulico podreti tudi stari kostanj, ki stoji na robu vrta priljubljene okrepčevalnice Pod gradom.

Kostanj je namreč že močno nagnjen na cesto, se pa, skorajda opazno, vse bolj nagiba ter, še posebej ob nevihtah, kot je bila današnja, grozi, da se bo vsak čas podrl. Temu v prid pričajo tudi razpokane in vse bolj privzdignjene plošče ob deblu, ki je za nameček v spodnjem delu že tudi precej načeto in poškodovano.

 

Po naših podatkih naj bi bili pristojni, ki so zadolženi za blagor, dobrobit ter varnost občanov in njihovega premoženja, z nevarnim drevesom že seznanjeni, vendar zaenkrat še nič ne kaže, da bi se odločili kako odločneje ukrepati. Po pripovedovanju stalnih gostov lokala so doslej drevo prišli le nekajkrat pogledati in pomeriti, česa več pa vsaj za enkrat še ni bilo zaznati.

Starega, spomeniško zaščitenega drevesa, ki daje prijetno senco in z zelenjem lepša tudi mesto, je bržkone res škoda, kljub vsemu pa najbrž ne toliko, kolikor bi bilo škoda kakega nesrečnega občana ali občanke, na katerega bi se utegnilo staro in dotrajano drevo, ob nenadzorovanem padcu, še posebej ob kakem vetru ali nevihti, slej ko prej prevrniti.

Najbrž si več kot enih Dnevov narodnih noš omenjeno drevo zagotovo ne bo več ogledalo, se pa iskreno nadejamo, da ne bo preveč in tragično „popestrilo“ prav letošnjih.