Naslovnica / KULTURA / Keramika v izložbi: Plesoča keramika Žive Slavec

Keramika v izložbi: Plesoča keramika Žive Slavec

V izložbi Hiše keramike na Šutni je na ogled keramika Žive Slavec.

V četrtek zvečer, 9. novembra 2017, je bila v Hiši keramike odprta razstava ustvarjalke Žive Slavec, ki je po izobrazbi sicer arhitektka, vendar se je, kot je povedala sama, pred kakimi sedmimi leti domala povsem posvetila ustvarjanju z glino.

 

Živa Slavec, ki živi in ustvarja v Besnici pri Kranju, se je oblikovanja na lončarskem vretenu učila pri priznani oblikovalki Ines Kovačič, kot pravi sama, pa je ustvarjanje z glino njena strast. Spričo tega si je leta 2012 v domači Zgornji Besnici pri Kranju uredila delavnico, kjer tudi poučuje oblikovanje gline na lončarskem vretenu ter risbo za bodoče oblikovalce in arhitekte.

Živa rada oblikuje unikatne linije keramike, različne skulpture in uporabne predmete, pri tem pa se rada eksperimentira tudi z različnimi vrstami gline, porcelana in tehnikami žganja, tudi pri zelo visokih temperaturah, ko njene keramike v ognju domala zaplešejo, vse skupaj pa privede do zanimivih ter ne povsem načrtovanih oblik in barv njenih izdelkov.

Razstavo keramike Žive Slavec si lahko do nadaljnjega ogledate v Hiši keramike na Šutni oz. v njeni izložbi. Če vam bo kak zanimiv kos morda še posebej všeč, pa ga seveda lahko tudi kupite, ali pa se celo sami priključite kateremu izmed tečajev oblikovanja gline, ki jih organizirajo v Hiši keramike.