Naslovnica / ŠPORT / Kljub prednosti Mariborčank se odbojkarice Calcita se še ne nameravajo predati

Kljub prednosti Mariborčank se odbojkarice Calcita se še ne nameravajo predati

Odbojkarice Calcit Volleyballa so v prvi tekmi drugega kroga pokala CEV še drugič v letošnji sezoni morale priznati premoč Novi KBM Braniku. Podobno kot pred dobrim mesecem dni, v tekmi državnega prvenstva, je bilo tudi tokrat 3:1 za mariborsko ekipo. Povratna tekma bo na sporedu v četrtek, 26. januarja, ob 18. uri, v dvorani Tivoli. Še pred tem, 20. januarja, calcitovke čaka nadaljevanje državnega prvenstva, ko bodo gostovale v Šempetru pri Sp.Savinjski-Aliansi.

Nova KBM Branik – Calcit Volleyball     3:1 (21, -21, 24, 20)

Maribor – Dvorana Lukna, gledalcev 500 sodnika: Mesca (Romunija) in Bartolini (Italija).

Nova KBM Branik: Mlakar 16, Blagne 14, Košenina, Kaučič 10, Trlep, Vovk, Najdič 7, Milosavljević, Planinšec 8, Sobočan 18, A. Jerala, Pintar, Koskelo – libero. Trener: Bruno Najdič

Calcit Volleyball: Grudina 8, Božič, Mihevc 5, Blažič 8, Pahor, Igličar 3, Zaplotnik, Kostić 28, M. Jerala, Turk, Koleva 11, Van de Vyver 2. Trener: Nicola Negro.

Pred dobrim mesecem dni so v državnem prvenstvu mariborske odbojkarice s 3:1 premagale Calcit Volleyball, ki jih je pred novim letom zapustil trener Alessandro Beltrami. Takoj po novem letu ga je zamenjal njegov rojak Nicola Negro, za katerega je bila današnja tekma v Mariboru prva na klopi aktualnih državnih prvakinj, ki so brez njega konec minulega leta dvakrat zmagala na turnirju srednjeevropske lige v Bekescsabi. S še boljšo popotnico so v slovenski derbi v pokal CEV krenile Mariborčanke, ki so v prvem krogu tega tekmovanja izločile francosko ekipo Paris Saint Cloud, prav tako pa so bile dvakrat uspešne na turnirju srednjeevropske lige v Bratislavi.

V prvem nizu so gostje na prvi tehnični odmor še odšle s prednostjo dveh točk, vendar njihov sprejem ni bil na najvišji ravni, kar je predvsem do izraza prišlo do drugega tehničnega odmora. Največ težav sta jim na sprejemu povzročili Saša Planinšec in Iza Mlakar, Mariborčanke pa so po izenačenju na enajsti točki nato povedle z 18:13. Negro je vzel oba polminutna odmora, po drugem so se njegove varovanke domačinkam približale na točko zaostanka (20:21), toda v končnici so ob slabšem sprejemu calcitovke morale priznati premoč Nove KBM Branika.

Po le 32-odstotnem sprejemu v uvodnem nizu so calcitovke drugi niz začele bolj odločno. Z bolj prodornim servisom so povedle s 4:0 in 6:1. Na prvi tehnični odmor so odšle s štirimi točkami prednosti, do drugega so jo povečale še za dve. Domače odbojkarice so se jim v nadaljevanju niza nekajkrat približale na tri točke zaostanka, toda po bloku Slavine Koleve in Tine Grudine so gostje prišle do kar sedmih zaključnih žog za izenačenje v nizih. Tri so Mariborčanke ubranile, četrto pa je izkoristila Grudina.

Tretji niz je bil najbolj bolj izenačen. Do šeste točke sta bili ekipi še skupaj, z dvema zaporednima, zadnjo je prispevala Koleva, pa so gostje na prvi tehnični odmor odšle z manjšo prednostjo. Takoj po vrnitvi na igrišče so bankirke na servis Nike Blagne in po bloku Anite Sobočan dosegle štiri zaporedne točke, zato je Negro vzel prvi polminutni odmor v tretjem nizu. Čeprav je že na deseti točki sledilo izenačenje, so varovanka Bruna Najdiča spet povedle, 13:10, ob drugem tehničnem odmoru pa so vodile za dve točki. Toda z asom Ilke van de Vyver in blokom Kostićeve so calcitovke po daljšem času spet prišle do vodstva (19:17). V izenačeni končnici je Kostićeva svoji ekipi priborila prvo zaključno žogo za vodstvo z 2:1 v nizih, ki je ni izkoristila, zato pa so jo po napaki Koleve Mariborčanke.

Na krilih zmage v tretjem nizu so Mariborčanke začele četrtega. Calcitovke so spet »padle« na sprejemu in dovolile domačinkam, da so dosegle kar sedem točk zapored, tako da so ob prvem tehničnem odmoru zaostajale za pet točk, do drugega so ob še naprej slabšem sprejemu ta zaostanek znižale za točko. Z dvema zaporednima blokoma so gostujoče odbojkarice prišle le na točko zaostanka (17:18), po polminutnem odmoru domače ekipe in napaki Marine Kaučič pa sta bili ekipi na osemnajsti točki po dolgem času spet skupaj. Toda v končnici je bila Anita Sobočan s petimi zaporednimi točkami najbolj zaslužna, da so bankirke povedle s 23:19, zadnjo točko na tekmi pa je dosegla Iz Mlakar.

Povratna tekma bo na sporedu 26. januarja, v primeru zmage Calcit Volleyballa s 3:0 ali 3:1, bo o napredovanju v osmino finala odločal zlati niz, vsak drug izid v naslednji krog pokala CEV vodi Novo KBM Branik. Zmagovalke tega dvoboja bodo v osmini finala igrale z boljšo ekipo para Franches-Montagnes – Galatasaray.

Napisal: Miha Štamcar
Foto: Klemen Brumec