Naslovnica / KULTURA / Knjižnice po vsej Sloveniji vabijo uporabnike, da jih ponovno obiščejo

Knjižnice po vsej Sloveniji vabijo uporabnike, da jih ponovno obiščejo

Že dlje časa delujemo tako kot v obdobju pred epidemijo. Zavedamo se, da se uporabniki v javne prostore vračajo postopoma, zato sporočamo, da je z izbiranjem knjig med policami bogastvo knjižničnih zbirk spet dostopno  in varno.

Urnik

S 1. 7. 2020 Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik prehaja na poletni obratovalni čas. Letos je poletni obratovalni čas knjižnice v enotah Kamnik in Komenda nekoliko podaljšan: v dopoldanskem času se izposoja odpre ob 8h, v popoldanskem času pa je izposoja odprta do 20h.

Z julijem  bosta začeli po običajnem urniku obratovati tudi enoti v Šmarci in Motniku, ki sta bili od marca zaprti. Potujoča knjižnica v juliju in avgustu tudi letos ne bo vozila.
Od 1. 7. 2020 brezplačno vračilo izposojenega gradiva v drugih enotah ne bo več mogoče.

Obratovalni čas vseh enot knjižnice v juliju in avgustu 2020:
Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik Krajevna knjižnica Komenda Krajevna knjižnica Šmarca Krajevna knjižnica Motnik Potujoča knjižnica
PON 13.00-20.00 13.00-20.00 14.00-19.00 Zaprto Od 1. julija do 31. avgusta ne vozi.
TOR 13.00-20.00 13.00-20.00 14.00-19.00 Zaprto
SRE 13.00-20.00 Zaprto Zaprto 16.00-19.00
ČET 8.00-15.00 Zaprto 9.00-15.00 Zaprto
PET 8.00-15.00 8.00-15.00 Zaprto 12.00-15.00
SOB Zaprto

Pokoronski čas

Knjižnice se tudi  v času epidemije niso ustavile. Hitro so se odzvale na razmere in svojim uporabnikom  omogočile brezplačni  vpis na daljavo in neomejen dostop do digitalnih spletnih vsebin, kot so npr. e-časopisi, podatkovne zbirke, e-knjige, katerih uporaba se je v tem času  zelo povečala. Knjižničarji so ohranjali  stik s svojimi uporabniki in jim nudili storitve izposoje knjig po pošti, z dostavo na dom ter pripravljali bralne in druge dogodke, ki jih je bilo mogoče spremljati na spletu. V tem času so knjižnice, zavedajoč se svojega poslanstva,  uporabnikom pomagale kvalitetno preživljati čas in lajšati stisko.

Tudi ob ponovnem  odprtju bodo knjižnice  posvečale pozornost ponudbi digitalnih storitev, vendar pa se je v tem času utrdilo  spoznanje, da ima pri uporabnikih vendarle prednost potreba po dostopu do fizičnega knjižničnega prostora in  fizičnega gradiva, ter  osebni stik s knjižničarji , kar so dokazovali njihovi  številni klici, potrebe in sporočila  v času epidemije.  Uporabniki in uporabnice kamniške in komendske knjižnice so nam sporočali, da to pogrešajo.

Še vedno priporočamo naročanje gradiva. Naj povemo, da smo prav zaradi posebnega časa dodatno nabavili izvode najbolj rezerviranega gradiva (kriminalke Tadeja Goloba; B. Žakelj, Belo se pere na devetdeset; Makarovič, Luciferka; A. Bagola, Kako izgoreti; Ohler, Popolna omama: droge v tretjem rajhu …). Pripravili smo tudi priporočilne sezname za lažje odločanje o poletnem branju.

Predvsem pa skrbimo za prostor in knjige tako, da izvajamo ukrepe za preprečevanje širjenja okužb. Redno prezračujemo in razkužujemo prostore, knjige pa  v skladu z navodili NIJZ odležijo v karanteni tri dni. Še vedno upoštevamo nekatere omejitve (v čitalnici, igrače na otroškem oddelku), vendar je dostop do gradiva brez omejitev. Vabljeni k branju.

Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik