Naslovnica / Črna kronika / Ko neznanci ogovarjajo otroke – policijska priporočila staršem
Fotografija je simbolična.

Ko neznanci ogovarjajo otroke – policijska priporočila staršem

V zvezi z dogodkom, ko je v Mekinjah neznanec v kombi poskušal zvabiti otroka, smo za informacije zaprosili tudi Policijsko upravo Ljubljana, od koder so nam, poleg kratke informacije o dogodku, posredovali tudi kopico koristnih priporočil staršem in otrokom.

S PU Ljubljana so nam sporočili, da je bila policija o tem, da je neznanec v torek, 2. junija 2015, v Mekinjah v svoje vozilo vabil otroka, obveščena včeraj, 3. junija 2015. Kot sporočajo s PU Ljubljana, v zvezi s prijavo dogodka potekajo aktivnosti, tako v smeri izsleditve neznanega moškega, kot tudi razjasnitve dejanskih okoliščin dogodka.

Kot je v sporočilu zapisala predstavnica za odnose z javnostmi PU Ljubljana, Maja Ciperle Adlešič, se policisti občasno srečujejo s tovrstnimi obvestili, na katera se, v zaščito otrok, nemudoma odzovejo in zadeve spremljajo v smeri identifikacije neznancev, predvsem pa v smeri ugotavljanja namena, kajti vsako ogovarjanje otrok še ne predstavlja znakov kaznivega dejanja ali prekrška.

Priporočila staršem

Policisti tako priporočajo staršem, naj se z otroki pogovarjajo o podobnih situacijah, pogovor pa naj poteka v času, ko starši in otroci niso obremenjeni s konkretnimi primeri, ki so objavljeni v medijih, ali na svetovnem spletu.

Otrokom naj bodo pojasnjeni predvsem splošni nasveti, kot so:

  • da ne vstopajo v tuja vozila,
  • ne prejemajo daril neznanih oseb, da naj ne sledijo neznanim osebam, ne glede na morebitne obljube, da bodo dobili ali videli igračo, videli domačega ljubljenčka, dobili sladkarije in podobno.

Otroci se morajo naučiti, da se v takšnih primerih ponudb zoperstavijo z odločnim NE.

Takoj obvestite policijo

V nadaljevanju priporočamo, ob podobnih primerih, otroci TAKOJ pristopijo do najbližje odrasle osebe, v trgovini, na ulici.. ali do policista, če je le ta morda v bližini, in povedo o dogodku, da se na ta način pridobi čim več informacij, na podlagi katerih lahko policija konkretizira svoje aktivnosti.

Odgovornost odraslih je, da otroku prisluhnejo, ga po potrebi zaščitijo in mu pomagajo po svojih najboljših močeh (npr. pokličejo policijo na intervencijsko številko 113, ter da, za zaščito otroka, sodelujejo v nadaljnjih postopkih.

Previdno, vendar brez pretiravanja

Ob tem je potrebno poudariti, da vsako ogovarjanje še ne pomeni zlonamernih namer (npr. nekdo sprašuje za pot, ali sprašuje po konkretni osebi…), tudi v takšnih primerih, pa naj otroci ne prisedejo v vozilo (npr. da bi pokazali pot…).

Policisti se pri svojem delu pogosto srečujejo tudi z dezinformacijami, z informacijami, ki potekajo po načelu od osebe, do osebe, ali komentiranjem dogodkov, ki niso preverjene.

Takšne informacije, ali njihovo širjenje med ljudmi povzročajo paniko, nesigurnost in strah.

Zato je v tovrstnih oz. podobnih primerih zelo pomembno, da se takoj obvesti policijo na številko 113 in ne šele po dnevu ali dveh, četudi osebe (ali njihovi najbližji) niso neposredno udeležene in se ob prijavi to tudi pojasni. Ostale okoliščine bodo preverili policisti.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve