Naslovnica / Dogodek / 4. festival cvetnonedeljskih butaric v Budnarjevi muzejski hiši

4. festival cvetnonedeljskih butaric v Budnarjevi muzejski hiši

 

Praznovanje in šege cvetne ali oljčne nedelje imajo korenine v kulturnem bogastvu več tisočletne zgodovine krščanstva, še prej judovstva in tudi poganskih ljudstev.

In prav to izjemno kulturno bogastvo si boste lahko 13. marca 2016 od 13. ure dalje ogledali v Zgornjih Palovčah pri Kamniku, na že tradicionalni lokaciji Budnarjevi domačiji.

V osrednjem prostoru, “hiši” si boste lahko ogledali izdelovanje butaric s strani domačinov, butarico pa si boste izdelali tudi sami.

V spodnjem razstavnem prostoru bodo na ogled butarice iz različnih krajev Slovenije in sicer Podbrda – Baška grapa ( pušl, kaštron), Ljubnega ob Savinji ( ljubenske potice), »Šmarske butarce«, Roba na Dolenjskem, Črne na Koroškem ( snop), kraška sivkina butara, primorska palmica, Rateč pri Planici (praklc), »Palovške butarce«, presmec iz Porabskega območja...

Letos smo v goste povabili posebnega gosta, ki izdeluje velikonočne oblate. Na območju Tuhinjske doline in Šmarci se je še danes ohranila navada, da jedem, ki jih nesejo k velikonočnemu blagoslovu priložijo posebne hostije oziroma oblate. Dogodek v »hiši« bomo popestrili s peko hostij, zato srčno vabljeni na prijetno preživljanje nedeljskega popoldneva v Budnarjevo domačijo.

Sabina Romšak