Naslovnica / Dogodek / Javno vodstvo po razstavi Starejša slikarska zbirka

Javno vodstvo po razstavi Starejša slikarska zbirka

starejsa zbirka javno vodstvoVabimo vas na javno vodstvo po novi razstavi

STAREJŠA SLIKARSKA ZBIRKA – z depojev MMK

V okviru prireditev ob Veselem prazniku kulture, vas vabimo na prvo javno vodstvo po novi občasni razstavi. Razstava Starejša slikarska zbirka nam po 25 letih predstavlja drugi del umetnin, ki jih hrani Medobčinski muzej Kamnik v svojih depojih. Razstavljenih je šestintrideset slikarskih umetnin od 17. do 20. stoletja.

Nekatere umetnine imajo bolj kot izpovedno umetniško moč, vrednost samo kot dokument časa in kraja. Umetnine starejših obdobij namreč v sebi skoraj vedno skrivajo tudi kulturno-zgodovinsko sporočilo, pričujejo o času in kraju, kjer so nastale ali se ohranile, ali pa o ljudeh, njihovih okusih, duhovnih in materialnih možnostih kraja, zbiratelja. Njihova vrednost je morda tudi v naslikani ikonografski upodobitvi. Upodabljajo namreč svet, ki je sodobnemu človeku skoraj že tuj, morda teme, ki jih mladi svet komaj še pozna, upodobljence v različnih oblačilnih videzih. Vsako delo namreč nosi tudi patino svojega časa. Na tej razstavi je večji del umetnin ostal anonimen, brez imena avtorjev slikarjev ali upodobljencev ali brez obojega, a so dela zanimiva in si kljub temu zaslužijo, da se predstavijo javnosti.

Razstavo spremlja obsežen in imenitno oblikovan katalog, ki nam odkriva številne zgodbe o umetnikih, ikonografskih upodobitvah, zgodbah portretirancev …

Po razstavi vas bo vodil avtor, muzejski svetovalec Marko Lesar.