Naslovnica / Dogodek / Postani pastirski pripravnik na Veliki planini

Postani pastirski pripravnik na Veliki planini

pastirski pripravnikVse otroke in njihove starše vabimo v nedeljo, 26.7.2015 ob 10. uri pred Preskarjev muzej na Veliki planini, kjer bodo otroci lahko za nekaj časa postali pravi pastirski pripravniki.

V otroškem dopoldnevu, med 10. in 13. uro v pastirski vasi na Veliki planini bomo spoznali običajen pastirjev dan. Preizkusili se bomo v poslušanju kravjih zvoncev, prepoznavanju zdravilnih cvetlic, iskanju zanimivih delčkov pastirskih bajt,  obiskali pastirja Petra Erjavška, ki rezlja pisave in nekdanjo pastirico Rezko Mali, ki izdeluje tradicionalne velikoplaninske sirčke-trniče. Vse to bodo otroci lahko doživeli brezplačno.

Preskarjev muzej se nahaja v pastirskem naselju in je odprt vsak dan v času pašne sezone na Veliki planini. Prepoznavna je že njegova zunanjost, saj se kot majhna, siva pastirska bajta nahaja v kamnitem odseku v naselju.

Koča, ki je prej stala na tem mestu je bila malo pred koncem druge vojne požgana, Preskarjev Andrej pa je v poletju leta 1945 na pogorišču postavil današnjo kočo v prvotni ovalni obliki, kot jo je imela bajta pred vojno. Danes je to tako edina koča, ki s svojo obliko, majhnostjo ter skromno opremljeno notranjostjo izstopa med ostalimi pastirskimi stanovi. Gre za edinstven primer ohranjanja zgodovine pastirstva na Veliki planini.

Vabljeni!