Naslovnica / Dogodek / Predavanje Marka Trobevška – BAROK: SIJAJ ZMAGOVITE CERKVE

Predavanje Marka Trobevška – BAROK: SIJAJ ZMAGOVITE CERKVE

barokTretje predavanje cikla KULTURNA ZGODOVINA (slikarstvo, glasba in literatura)
OD SREDNJEGA VEKA DO INDUSTRIJSKE REVOLUCIJE

Medobčinski muzej Kamnik, Muzejska pot 3, 1241 Kamnik

Sreda, 13. maj 2015, ob 19. uri

Tretje predavanje iz cikla bo posvečeno dosežkom baroka v različnih umetnostih ter njihovemu zgodovinskemu okviru. Dotaknilo se bo klišeja o baročni okrašenosti, zapletenih razmerij med sočasnimi stili, pa tudi začetkov moderne znanosti, pomešanih s praznoverjem.

Marko Trobevšek (roj. 1965) je učitelj slovenščine. S kulturno zgodovino, torej z vzporedno zgodovino različnih umetnosti, se ukvarja zadnjih nekaj let. Zanimanje za različna umetnostna področja izvira iz njegovega rednega dela; po eni strani ukvarjanje z literaturo samo po sebi sproža vprašanja o razmerjih med različnimi umetnostmi, po drugi se nepovezanost predmetov v sodobni šoli vse bolj občuti kot resna hiba. Predavanja o petih obdobjih je izvorno pripravil za učitelje in gimnazijce in so namenjena nestrokovnjakom.

Trobevšek je prevedel dobrih deset knjig (iz francoščine, nemščine, angleščine in španščine, večinoma sodobno leposlovje) in je avtor nekaj spremnih študij ter jezikoslovnih razprav. Iz devetdesetih let se ga kdo utegne spomniti po žolčnih polemikah o šolski slovenščini s profesorjem Toporišičem, v osemdesetih je bil umetniški vodja pri nekaterih predstavah kulturnega društva Pedenjmožic.

Vabljeni še na dve predavanji:

  1. sreda, 27. maj 2015 ob 19.00 RAZSVETLJENSTVO: Vse po pameti
  2. sreda, 10. junij 2015 ob 19.00 ROMANTIKA: Al beg ni Bog…?

Vabljeni.